Witam. Właśnie zrobiłem format komputera. Wcześniej miałem zrobione dwa dyski („C” i „D”), gdzie na „C” były zainstalowane pliki systemowe. Usunąłem tylko dysk „C”, utworzyłem go na nowo i tam też zainstalowałem system. Folderu „D” nie ruszałem, bo mam na nim dużo plików i gier, które bym ściągał wieczność. Zaraz po formacie zauważyłem, że mój folder użytkownika jest napisany z małej litery co mnie irytuje. Zamiast „Oskar” jest „oskar”. Idzie to jakoś zmienić? Poza tym wszystkie gry z folderu „D” działają dobrze, jednak w panelu starowania tam gdzie się usuwa programy ich nie widać. To jest normalne? Jeśli tak to jak je tam dodać spowrotem?
Kiedyś, choć microsoft tego nie zalecał i nie zawsze działało prawidłowo, na innej partycji tworzyło się dwa foldery systemowe. Program Files i Program Files (x86)..
Następnie w Rejestrze w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion modyfikowało się dwie wartości ProgramFilesDir i ProgramFilesDir (x86) w miejsce istniejących ściezek C:\Program Files i C:\Program Files(x86)C zmieniało się na literę partycji na której te nowe foldery stworzono.
Dzięki temu zmieniano lokalizację tych folderów systemowych z C: na przykładowo D:
Potem instalowało sie aplikację a system wiedział gdzie je zainstalować.
Jak sformatowano ponownie sam system to wystarczyło ponownie w Rejestrze zmienić ściężkę do tych Folderów na ta która była po zmianie.
Niestety od wersji bodaj 17xx coś się zaczęło z tym robić nie halo. Raz działało innym razem nie. Zaczęły sie robić jakieś problemy z aktualizacjami gdy tych zmian dokonywano.
Microsoft wydał nawet jakieś ostrzeżenie.
P.S. To tylko taka dygresja bo u ciebie i tak było by na to za późno.
Nie, nie zrobiłeś, bo to określenie nie ma sensu w stosunku do komputera. Co najwyżej zrobiłeś format jednej partycji na dysku, partycji na której miałeś postawiony cały system operacyjny (czyli w tym przypadku „C:”).
Partycji „D:”, nie folderu. Oznacza to, że zostały tam katalogi i pliki, które były, no i są. Tylko skąd system ma o tym wiedzieć, że to są również zainstalowane na poprzednim systemie programy? Traktuje je jako zwykłe pliki, a to że niektóre (wszystkie?) działają, to tylko świadczy o tym, że do szczęścia (czyt.: działania) nie potrzebowały jakichś wpisów w systemie (rejestrze, czy innych miejscach, np.%AppData%). Jednak na liście „dodaj usuń programy” się nie pojawią, bo nigdy nie były zainstalowane w tym systemie.