Po formacie brakuje programów w programy i fukncje + folder użytkownika napisany z małej litery

Witam. Właśnie zrobiłem format komputera. Wcześniej miałem zrobione dwa dyski („C” i „D”), gdzie na „C” były zainstalowane pliki systemowe. Usunąłem tylko dysk „C”, utworzyłem go na nowo i tam też zainstalowałem system. Folderu „D” nie ruszałem, bo mam na nim dużo plików i gier, które bym ściągał wieczność. Zaraz po formacie zauważyłem, że mój folder użytkownika jest napisany z małej litery co mnie irytuje. Zamiast „Oskar” jest „oskar”. Idzie to jakoś zmienić? Poza tym wszystkie gry z folderu „D” działają dobrze, jednak w panelu starowania tam gdzie się usuwa programy ich nie widać. To jest normalne? Jeśli tak to jak je tam dodać spowrotem?

Dzięki.

Jak nie zainstalujesz to ich tam nie będzie, musisz przeinstalować.

[
Zamiast „Oskar” jest „oskar”.
win + r i wklep netplwiz zaawansowane ,zaawansowane użytkownicy

To nie GNU/Linux by przejmować się wielkością znaków konta użytkownika.

Kiedyś, choć microsoft tego nie zalecał i nie zawsze działało prawidłowo, na innej partycji tworzyło się dwa foldery systemowe. Program Files i Program Files (x86)..
Następnie w Rejestrze w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion modyfikowało się dwie wartości ProgramFilesDir i ProgramFilesDir (x86) w miejsce istniejących ściezek C:\Program Files i C:\Program Files(x86) C zmieniało się na literę partycji na której te nowe foldery stworzono.
Dzięki temu zmieniano lokalizację tych folderów systemowych z C: na przykładowo D:
Potem instalowało sie aplikację a system wiedział gdzie je zainstalować.
Jak sformatowano ponownie sam system to wystarczyło ponownie w Rejestrze zmienić ściężkę do tych Folderów na ta która była po zmianie.
Niestety od wersji bodaj 17xx coś się zaczęło z tym robić nie halo. Raz działało innym razem nie. Zaczęły sie robić jakieś problemy z aktualizacjami gdy tych zmian dokonywano.
Microsoft wydał nawet jakieś ostrzeżenie.
P.S. To tylko taka dygresja bo u ciebie i tak było by na to za późno.

Nie, nie zrobiłeś, bo to określenie nie ma sensu w stosunku do komputera. Co najwyżej zrobiłeś format jednej partycji na dysku, partycji na której miałeś postawiony cały system operacyjny (czyli w tym przypadku „C:”).

Partycji „D:”, nie folderu. Oznacza to, że zostały tam katalogi i pliki, które były, no i są. Tylko skąd system ma o tym wiedzieć, że to są również zainstalowane na poprzednim systemie programy? Traktuje je jako zwykłe pliki, a to że niektóre (wszystkie?) działają, to tylko świadczy o tym, że do szczęścia (czyt.: działania) nie potrzebowały jakichś wpisów w systemie (rejestrze, czy innych miejscach, np.%AppData%). Jednak na liście „dodaj usuń programy” się nie pojawią, bo nigdy nie były zainstalowane w tym systemie.