Tak jak w temacie. I nie wiem jak to rozwiązać. Instaluję catalyst 17.12.1 z opcją niestandardowa instalacja. Aktualizacja przebiega prawidłowo. Sterownik jest. A po chwili system podmienia sobie na swoją wersję sterownika AMD, co instaluje pierwotnie (16.301.xx). Jak to rozwiązać, jeżeli opcja wyłączenia autoaktualizacji urządzeń nie działa w ogóle)?
Sprawdź czy podmiana w menadżerze urządzeń działa.

Jeżeli już raz instalowałeś aktualizację sterownika, to jest on dostępny w repozytorium sterowników w Windows.
Jak wezmę w menedżerze aktualizuj automatycznie, to mi wraca do starego sterownika. Ale po instalacji 18.1.1 wu już się nie pluje
Użyj tego programu
Można na siłę.
Potem zainstaluj sterowniki, które uważasz za właściwe.
Przypomina mi się dowcip:
- Baco, a gdzie Wy jedziecie?
- A no do Zakopanego, panie Władzo.
- Przecież to w drugą stronę.
- A co ja sie bede z końmi kłócił.
Windows Update i tak je sobie podmienił.
Czy to normalne @iJuliusz ? Zrobiłem, jak mówiłeś i system sobie znowu podmienił sterownik graficzny na laptopie.
A odłączyłeś internet przy deinstalacji starego i instalacji nowego sterownika?
Możesz próbować jeszcze czegoś takiego, jak przywrócenie sterownika. System zapyta się dlaczego i przywróci. Nie wiem, czy znów będzie z uporem instalował swoją wersję, ale w przypadku sterowników dźwięku (w laptopie DELL) dopiero to pomogło na ciągłą podmianę na wersję Realteka.
Nie wiem co to powoduje (tą ciągła podmianę sterownika), ale Windows 10 robi mi tak przy AMD RADEON ™ R5 M330. Jak i dziwnie jest wyłączane audio dla wyświetlacza Intel. A audio conexant normalnie działa.
Czy ta aktualizacja przynosi jakiś realny wzrost wydajności lub rozwiązuje jakieś problemy? Bo jeśli nie, to może MS coś wie na temat tych sterowników że nie umieścił ich jeszcze w repo? Albo umieści je po lepszym przetestowaniu?
Ogólnie dziwna sytuacja, bo przy nvidia takich problemów nigdy nie miałem, bez problemu przyjmuje sterowniki którymi go poczęstuję.
Windows taki piękny…
Choć uparty czasami, jak ten kóń.
Chwilowo rozwiązałem problem, przywracając sterownik ze stycznia 2018. Ale… Choć WU na razie nie krzyczy, to menadżer urządzeń przez sprawdzenie aktualizacji sterownika przywraca stary sterownik. Dlatego tam na razie nic nie ruszam. Co do pytania. Tak jakby szybciej laptop zaczął śmigać. I nie ma tego zastoju z czarnym ekranem przed zalogowaniem się do pulpitu.