Po instalacji sp2 problemy z internetem (gdy korzystam z p2p

Hej,

:arrow: Czy w czasie instalacji SP1 lub SP2 pojawiły się jakiekolwiek komunikaty o błędach?

:arrow: Próbowałaś działania programów i internetu z wyłączonym Defenderem oraz z wyłączoną zaporą sieciową?

:arrow: Wejdź do konsoli usług (Start -> Uruchom -> services.msc) i wyłącz na czas testów usługę Podstawowy aparat filtrowania. Jakieś zmiany?

Czyli wykluczyć można inne czynniki zewnętrzne. :slight_smile:

Pozdrawiam,

Dimatheus

ja tam wykluczyłam to na samym początku :wink:

pozdrawiam Kasia

Hej,

Niekiedy rozwiązania są najbardziej oczywiste, a mimo to ich nie dostrzegamy. :slight_smile:

Spróbuj jeszcze wyłączyć usługę odpowiedzialną za zaporę - usługa Zapora systemu Windows.

:arrow: Czy w Avast’cie masz uruchomioną Osłonę P2P? Czy programy, których używasz są dodane do listy w konfiguracji tejże zapory? Co się będzie działo po wyłączeniu tejże zapory?

Ostatecznym rozwiązaniem jest odinstalowanie dodatków i ich instalacja jeszcze raz. Mam jednak nadzieję, że nie będzie konieczna…

Pozdrawiam,

Dimatheus

cóż i tym razem bez powodzenia, jedyna zmiana (przy używaniu Sopcast) - przy wyłączonej zaporze oraz osłonie p2p w avascie (programy tam dodawać nie można, jest po prostu lista najpopularniejszych) to to, ciut więcej “wytrzymuje” (pracuje) i nieco przeglądarki można oglądać… :confused:

może dodam jeszcze, że podobny problem z netem miałam dawno temu po instalacji sp1…, a, że te problemy przeszkadzały do sp1 zostało odinstalowane…

pozdrawiam

Hej,

Wiem, sam na Windows XP używam Avasta w najnowszej wersji. Pisząc o dodaniu programu miałem na myśli właśnie zaznaczenie określonych na zdefiniowanej już liście.

:arrow: Jak wyglądała instalacja SP - najpierw SP1, a po restarcie SP2?

:arrow: Czy w czasie tego dawnego odinstalowania SP1 pojawiły się jakieś problemy, błędy lub podobne?

:arrow: A może warto by odinstalować dodatki SP i zainstalować na nowo tylko SP2 - w końcu zawiera on wszystkie poprawki zawarte w SP1…

Pozdrawiam,

Dimatheus

oczywiście, że tak, niedokładnie odpisałam

• instalowałam z plików, które wcześniej ściągnęłam ze strony windowsa (żeby zaoszczędzić nieco czasu, bo zanim “znajdź aktualizacje” znajdzie dodatek, ściągnie itd… to czasu dużooo upływa

brak

hmm myślałam o tym, ale wszędzie było napisane (włącznie ze stroną Windowsa), że niby należy mimo wszystko najpierw sp1, potem sp2…

pozdrawiam

Kasia

Hej,

Zależy… Gdy instaluje się poprzez aktualizacja automatyczne, pobierane są tylko te poprawki, których brakuje. Pobierając plik ze strony Microsoft’u pobierasz wszystkie poprawki wchodzące w skład SP - nawet te, które masz już w systemie zainstalowane.

A miałem nadzieję, że to będzie przyczyna… :stuck_out_tongue:

To akurat bez znaczenia. Pisze tak, bo producent zachęca do instalowania SP’ów, gdy te wychodzą. A gdy tak się dzieje, użytkownicy po prostu aktualizują system o kolejny SP.

:arrow: A próbowałaś w systemie utworzyć dodatkowe, nowe konto z uprawnieniami administratora? Czy na nim też będzie widoczny wspomniany problem?

Pozdrawiam,

Dimatheus

wybacz :stuck_out_tongue: wiesz jakby w trakcie instalacji coś się działo to bym już wtedy działała - typu odinstalować/zainstalować od nowa + inne (może) pytania na forum :wink:

nie, a to może zrobić jaką różnicę?

Pozdawiam

Kasia

Hej,

Przepraszam! :oops: Widocznie Cię nie doceniłem. Mea culpa…

Spotkałem się z podobnym przypadkiem. Po instalacji poprawek, pojawiły się problemy z instalacją niektórych programów. Po wielu kombinowaniach ktoś podsunął na pierwszy rzut oka bezsensowny pomysł, by utworzyć nowe konta - okazało się to strzałem w 10. Wszystko zaczęło działać poprawnie. Choć do dzisiaj nie wiem, jaki to mogło mieć związek…

Pozdrawiam,

Dimatheus

nie ma za co, dobrze chcesz :slight_smile:

ha u mnie się “zabawnie” porobiło. pomyślałam, że “po bożemu” zainstaluje sp (tzn automatycznie, nie z plików). po odinstalowaniu - zonk 1 - na pulpicie w rogach mam napisy: “tryb testu”,

zonk 2 -

a aktualizacji się przeprowadzić nie da bo występuje błąd 8000FFFF (na stronie microsoftu jako rozwiązanie dają do pobrania fixera - który nie naprawił nic; podają też jak ręczne naprawić problem - patrzyłam podanych wartości - NextQueueEntryIndex, AdvancedInstallersNeedResolving, PendingXmlIdentifier które to z rejestru trzeba wywalić nie ma,), a sp nie można zainstalować nadal ani z aktualizacji, ani z pliku … chciała baba dobrze :wink:

Hej,

Faktycznie się porobiło. Próbowałaś usunąć napis zastosowaniem polecenia bcdedit.exe /set testsigning off? Dokładne instrukcje znajdziesz tutaj.

:arrow: Nie da się zainstalować ani z pliku, ani poprzez Windows Update? W jednym i drugim wypadku pokazuje się ten sam błąd?

:arrow: Fixer’a uruchomiłaś z uprawnieniami administratora? A może przeszkadza tryb testu?

Pozdrawiam,

Dimatheus

• użyłam, zadziałało (thanks!)

dokładnie

• nie da się uruchomić go uruchom jako admin

może tak? w najbliższym czasie sprawdzę

jesteś nieoceniony dzięki :slight_smile:

Pozdrawiam,

Kasia

Dodane 01.06.2011 (Śr) 12:41

ha, no i nadal nie chce zainstalować sp, bo mniejsze updaty *tzn do defendera) robi bez problemu…

Hej,

Drobiazg. :slight_smile:

Nie da się wybrać, bo pojawia się błąd, czy po prostu pole Uruchom jako administrator jest nieaktywne bądź w ogóle go brak?

Dało to cokolwiek?

:arrow: Próbowałaś myku z założeniem nowego konta z uprawnieniami administratora?

:arrow: Próbowałaś uruchomić Windows Update z konta Administrator? Wiesz jak się na nie zalogować?

Pozdrawiam,

Dimatheus

brak

nie nadal wywala błąd

:arrow: Próbowałaś myku z założeniem nowego konta z uprawnieniami administratora?

nie próbowałam

:arrow: Próbowałaś uruchomić Windows Update z konta Administrator? Wiesz jak się na nie zalogować?

hmm ciągle pracuje na koncie administrator, więc… o co chodzi?

znalazłam taki poradnik: http://www.instantvista.com/8000ffff.html i jedynie problem się ukazał przy tipsie nr.2 gdyż kilku komand system nie znalazł (np. regsvr32 wuaueng1.dll ), może w tym problem?

Pozdrawiam,

Kasia

Hej,

A w ustawieniach konta widoczne jest, że posiadasz uprawnienia administracyjne?

Może więc czas spróbować? :slight_smile:

I konto nazywa się po prostu Administrator?

A co z krokami trzecim i czwartym?

Niewykluczone - być może brakuje jakiś bibliotek i przez to proces aktualizacji jest zaburzony. Aczkolwiek nie wszystkie te pliki muszą występować w Windows Vista - prosty przykład, ja na Vistc’ie też nie mam pliku wuaueng1.dll. Spróbuj przejść rejestracje pozostałych bibliotek i zapisz nazwy tych, których rejestracja nie powiodła się.

Pozdrawiam,

Dimatheus

spróbuje :wink:

tak widoczne - napisane jest Administrator :wink:

nie konto nazywa się Katarzyna :wink: Administrator małymi

reszta czysta praktycznie, znalazłam jeden problem przy instalacji sp1 z 2009, kiedy to sp1 nie zostało zainstalowane z powodu błędu 80010108

regsvr32 wuaueng1.dll

regsvr32 wucltui.dll

regsvr32 wuweb.dll

Pozdrawiam Kasia

ps. założyłam nowe konto z prawami administratora i bez zmian, znów błąd 8000FFFF

Hej,

Spróbuj, może coś się uda z tym zrobić.

Czyli na dobrą sprawę korzystasz z konta użytkownika, tyle że z przydzielonymi uprawnieniami administracyjnymi. Aczkolwiek w systemie występuje też konto o nazwie Administrator. Ono ma największe uprawnienia i przydaje się w sytuacjach kryzysowych. :slight_smile: Jak je aktywować dowiesz się z tego artykułu; alternatywnie także tutaj.

Pocieszę Cię - u mnie żaden z tych plików nie jest w systemie obecny i żadnej z tych rejestracji nie jestem w stanie wykonać.

Pozdrawiam,

Dimatheus

hej

weszłam w Administratora i… tam dam ta dam nic, efekt jak zawsze błąd 8000FFFF

pozdarwiam Kasia

Hej,

Spróbuj jeszcze z nowym kontem użytkownika. Choć w sumie szanse na poprawne zadziałanie są niewielkie.

Jeśli to wszystko nic nie da, zostanie nakładka instalacyjna na obecnie zainstalowany system. Instrukcja co i jak zrobić dostępna jest [tutaj](http://www.searchengines.pl/Reinstalacja-XP-t24500.html/page p 109540#entry109540). Co prawda napisana dla Windows’a XP, ale na Viście będzie bardzo podobnie. Ewentualnie można spojrzeć tutaj - oczywiście pomijamy kroki związane z formatowaniem partycji systemowej.

Pozdrawiam,

Dimatheus

Jest spora różnica :

http://www.fixitpc.pl/topic/1234-repera … ty-danych/