Po instalacji sterowników do karty graficznej system nie włącza się


(barteczek) #1

Dzień dobry, zostałem poproszony o pomoc kuzyna z komputerem i z jego opisu problemu uznałem że wystarczy format i będzie wszystko działać. Gdy zrobiłem format ładnie wszystko działało normalnie system włączał się ale gdy zainstalowałem sterowniki do kart graficznej zaczął się pojawiać znowu ten sam problem. Problemem tym jest to że po instalacji sterowników i restarcie pojawia się ekran ładowania się systemu a następnie jest czarny ekran i po chwili pojawia się blue screen. Tryb awaryjny normalnie działa. Przed instalacją wentylatory na karcie działają normalnie a po instalacji sterowników działają z pełnymi obrotami i ogólnie jest dość ciepła zaraz po włączeniu komputera. Komputer ma jakieś pół roku, składany był w Proline.

Specyfikacja komputera (to co pamiętam):

  • procesor: AMD X6 FX - 6300

  • karta graficzna : Asus R7 265

  • płyta główna: MSI 970A - G43

  • pamięć: 8GB (nie pamiętam dokładnie jakie)

  • zasilacz jest markowy ale nie pamiętam dokładnie z jakiej ma firmy ale jest o mocy 500W

Czy w ogóle próbować samemu naprawić to czy od razu oddać na gwarancję? A jeżeli da się samemu jakoś to naprawić to w jaki sposób?

 

 


(Kazdan63) #2

Odinstaluj sterowniki w trybie awaryjnym z Wierszem Polecenia (w tym HDMI)

DEVMGMT.msc

Może być konflikt sterowników między zintegrowanym GPU a ASUS RADEON R7 265 .

 

Da się w BIOS-ie wyłączyć zintegrowany GPU ?

 

Taki problem występuje np. między ATI RADEON HD 3300 / HD42XX  i AMD RADEON HD XXXX . W tym przypadku , aby uniknąć blue screena sterownik HDMI musi być zainstalowany bezwzględnie taki jaki AMD zaleca do karty  ATI RADEON HD 3300 , natomiast sterownik wideo w danym momencie musi być zainstalowany taki jakiego układu graficznego używamy w danej chwili , innymi słowy nie jest możliwe przemienne używanie tych układów graficznych , ponieważ w danej chwili zawsze jeden z nich działa nieprawidłowo .

W przypadku np. AMD RADEON HD **(5)(6)**XXX jest możliwość przemiennego korzystania z tych układów , ale wiąże się to z instalacją sterownika z 2011 r


(barteczek) #3

płyta główna nie ma zintegrowanej karty graficznej 


(Kazdan63) #4

Musisz spróbować ze starszymi wersjami sterowników . Zgadza się , to nie APU .

WINDOWS ? Jak 10 to nie pozostaje Ci nic innego jak sterownik systemowy (!) i … czekać . Ot taki urok nowego systemu .


(barteczek) #5

próbowałem ze sterownikami co były dołączone na płycie do karty oraz z najnowszymi ze strony amd i ciągle to samo  :-x