Witam. Mam 2 komputery i już nie mam neta. I na pierwszym mam ubuntu z wszystkimi mi potrzebnymi programami i bibliotekami i postanowiłem że skopiuje dysk na 2 komp bo nie mam jak zainstalować tych programów bo nie mam internetu. To skopiowałem partcję / z linuxem na drugi czyściutki dysk i zrobiłem jeszcze partycje na pliki i swap. Potem na tym 2 kompie grub nie chciał się odpalić więc zainstalowałem tam jeszcze raz linuxa ale bez formatowania i gdy mi się włącza to moge kożystać tylko z klawiatury a myszka nie działa. Potem podłączyłem jeszcze 2 myszki tez nic, i sprawdzałem na livecd z ubuntu to myszki działają. Potem jeszcze raz zainstalowałem ubuntu bez formatowania i dalej nic. Jak to naprawić??
Potrzeba zrobić nowe ustawienia xservera.
A jak?
Wejdź w konsolę (Ctrl+Shift+jakiś klawisz od F1 do F6). Zaloguj się jako root.
Wpisz w konsoli
/etc/init.d/gdm stop - jak masz Ubuntu z GNOME
/etc/init.d/kdm stop - jak z KDE
/etc/init.d/xdm stop - jak masz inne środowisko graficzne
Potem wpisz
X -configure
Nie pamiętam jak w Ubuntu, w Debianie trzeba jeszcze przenieść plik z folderu /root. Wpisz więc w konsoli
cp /root/xorg.conf.new /etc/X11/xorg.conf
(sprawdź, jaka jest nazwa pliku, będzie napisane ;)). Potem wpisz
/etc/init.d/gdm start
/etc/init.d/kdm start
/etc/init.d/xdm start
Tutaj też, zależnie od tego, jakie masz środowisko.
Restart kompa ;).
chyba coś takiego będzie tym o co Ci chodzi:
APTonCD - http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/2007/03/03/apt-cd/
Pieszę cp /home/abc/xorg/conf.new /etc/X11/xorg.conf
I wyświetla się
Nie można utoworzyć zwykłego pliku " /etc/X11/xorg.conf " : No such file or directory
Musisz to zrobić z nieuprawieniami roota:
sudo cp /home/abc/xorg/conf.new /etc/X11/xorg.conf
Tak też próbowałem i to samo
A ten plik jest w tym folderze, w którym piszesz? Po wpisaniu “X -configure” pokazuje Ci się, gdzie się on utworzył:
Wpisujesz wtedy
cp [lokalizacja] /etc/X11/xorg.conf
Pozdrawiam.
przemek7525
ok, już mi się jakoś udało. teraz wpisać /etc/init.d/gdm start i restart?
Tak.
Ok, ale myszka dalej nie działa
A sterownik myszki w ogóle zainstalowany? Jak nie to zainstaluj:
sudo apt-get install xserver-xorg-input-mouse
Następnym razem jak zainstalujesz Ubuntu na kompie bez neta to skorzystaj sobie z APTonCD, przez które skopiujesz sobie wszystkie programy, których potrzebujesz lub skorzystaj sobie z Win-Get Repositorry, czyli tworzysz sobie repozytoria Ubuntu na Windowsie na kompie z dostępem do neta
Pozdrawiam!