Po instalacji Win7 pojawił się ekran 4:3. Na Viście jest normalnie 16:9. Mam 2 monitory z czego 1 z nich obsługuje rozdzielczość 1024x768. Na Viście mogę zmienić ją na najwyższą laptopa i wtedy monitor się przystosowuje. Jak zmienić rozdzielczość ekranu w Win7 z 4:3 na 16:9 na ekranie laptopa? I czy zmienienie rozdzielczości nie wpłynęłoby na drugi monitor (1024x768)?
Sterowniki od karty graficznej zainstalowane?
Na pulpicie -> PPM -> Rozdzielczość ekranu i tam spróbuj zmienić.
Maksymalna to 1024x768.
Nie, jak wybierałem na stronie AMD opcję “Auto Detect and Install” to nie wykrył mi dobrego sterownika
No to pobierz go ręcznie.
Korzystam z tej strony:
http://support.amd.com/us/gpudownload/Pages/index.aspx
i wybieram: Notebook Graphics -> Radeon HD Series -> Mobility Radeon HD 3xxx Series -> Windows 7 32-bit
i tam jest napisane że niewłaściwy sterownik
Radeony Mobility czasem działały tylko ze sterownikami producenta laptopa. Wejdź na stronę producenta (rozumiem, że chodzi o toshibę) i stamtąd ściągnij sterownik.
Instalacja sterowników nie rozwiązała problemu, jest tak samo
Ściągasz normalne sterowniki dla Radeona HD , ściągasz narzędzie Mobility Modder - ATI Version z tego linku: http://www.hardwareheaven.com/modtool.php rozpakowujesz sterowniki (zaczynasz instalacje i jako folder docelowy podaj c:\ati, jak rozpakujesz i pojawi sie już instalator anulujesz). Następnie uruchamiasz Modder i wskazujesz ścieżke do c:\ati i modyfikujesz sterowniki. Teraz wchodzisz co c:\ati i odpalasz instalację. Mi w 99,99% zawsze działało. A na Toshibach zawsze. Oczywiście sterowniki ściągasz dla odpowiedniego systemu 32 lub 64bit.
Tylko na tym lapku posadził bym 64bity przynajmniej wykorzystasz w pełni RAM i procek.
Niestety nie działa… Zauważyłem też że jak kiedyś instalowałem Win7 bez drugiego monitora to wszystko było w porządku, jak dzisiaj zainstalowałem z drugim monitorem to ekran się przestawił na 4:3
Nie masz czasem ustawionego powielania obrazu (czy jak tam brzmi ta opcja w polskim Windows) na obu monitorach? Zmień ustawienie na “pulpit rozszerzony”. Powinno odblokować się ustawianie rozdzielczości osobno dla obu monitorów.
Mam, ale nic się nie stanie złego jeżeli wybiorę opcję Rozszerz te ekrany?
EDIT: Sprawdziłem i efekt był taki że co prawda obraz rozszerzył się na laptopie ale na drugim monitorze była tylko tapeta…
Owszem, jest tylko tapeta - przynajmniej dopóki nie przeciągniesz tam (w prawo) okna. W KDE przynajmniej była opcja pokazania tam paska zadań;)
Nie jestem pewien, czy to co chcesz zrobić jest możliwe bez dodatkowego oprogramowania. Jesteś pewien, że na WinV ekran nie został po prostu “rozciągnięty bez zmiany rozdzielczości” by wypełnić cały ekran laptopa?
A czy jakbym zainstalował ponownie Win7 (bez udziału drugiego monitora) a potem po instalacji podłączył drugi monitor to Win7 by go wykrył?
Przypuszczam, że wiele to nie pomoże - w Win7 po prostu zmieniono (“ulepszono”) obsługę wielu monitorów. Poczekaj chwilę - może ktoś będzie miał jakiś lepszy pomysł, a jak będzie cisza - spróbuj z instalacją - w końcu jeśli kiedyś działało to teraz też powinno. Jedno pytanie - to była ta sama wersja Win7?
Tak, Windows 7 Enterprise Trial