Po instalacji Windows 10 się nie bootuje

Witam.

Potrzebuje dołączyć do systemu kilka aplikacji które będą razem z nim instalowane.
Zdecydowałem się zrobić to za pomocą Microsoft Deployment.

Dodałem Windows 10 do „Operating Systems” a następnie stworzyłem Task Sequence.
Exportuje system poprzez „Advanced Configuration -> Media” a następnie tworze bootowalnego pendrive za pomocą Rufus 2.15.

Po uruchomieniu systemu na testowym komputerze, przechodzę cały kreator, wszystko przebiega poprawnie. Komputer się restartuje i otrzymuje taki błąd:

„An operating system wasn’t found. Try disconnecting any devices that don’t contain an operating system”.

System nie potrafi się zbootować, wiec pomyślałem, że to kwestia obrazu.
Pierwsze ISO pobrałem Media Creation Tool i przekonwertowałem install.esd na .wim.
Drugie ISO jest z DVD już z .wim ale niestety błąd nadal występuje.

Podpiąłem dysk by zobaczyć czy w ogóle stworzyla się jakas partycja.
Stworzyła się jedna, z taką zawartością:

Pracuje na:
Windows Server 2008 R2 Standard SP1
Microsoft Deployment Workbench 6.1.2373.0
Windows 10 Pro x64 10.0.10240.16384 (DVD)

Nie oczekuje jednoznacznej odpowiedzi, jeśli ktoś wie w czym może tkwić problem proszę o nakierowanie.

Pozdrawiam!

1. Pierwszy sposób - jeśli żaden system się nie bootuje - uruchom instalacje Windowsa z płyty/pendrive , przejdź do trybu naprawy i napraw pliki odpowiedzialne za start systemu.
  2. Drugi sposób - jeśli któryś z systemów startuje to napraw pliki startowe za pomocą programu EasyBCD 2.3 - jest na DP.

@anon47021787 Nie chodziło mi o to by naprawiać system po każdorazowej instalacji, chciałbym wyeliminować źródło problemu.

Możesz spróbować: https://www.ntlite.com/features/

Supports the following Windows versions (32 and 64-bit, live C:\Windows and WIM/SWM/ESD images):

(…)
Windows 10
1507 (10.0.10240 – Threshold 1) RTM, including LTSB 2015
1511 (10.0.10586 – Threshold 2) ‘November Update’
1607 (10.0.14393 – Redstone 1) ‘Anniversary Update’, including LTSB 2016
1703 (10.0.15063 – Redstone 2) ‘Creators Update’

minus to licencja za 99$ w celach komercyjnego stosowania.

@Loginy123 Znam ten program i jego możliwości, jednakże zależy mi na tym by zrobić to za pomocą Deployment’u od Microsoft’u.

1 polubienie

https://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/3b15bdda-a2d2-475b-958c-94a576a3675e/operating-system-not-found-when-deploying-to-machines-with-two-hard-drives-using-mdt-2013?forum=mdt

Może to jakoś pomoże jeśli nie jest to też propozycja naprawy po instalacji.