Po kliknięciu ikony nie otwiera sie to okno, co powinno


(Lila) #1

Klikam na ikonę Mój komputer -> dysk lokalny C: i zamiast okna z folderami pojawia mi się okno do wyszukiwania! Co mi tak zmieniło?


(boczi) #2

Grzebałaś coś z jakimiś programami tweakującymi?

Jeśli masz Win XP lub ME, spróbuj przywracania systemu!


(Lila) #3

A czy Tweak-XP Pro v4 nie pomógłby?


(boczi) #4

W jakim sensie?

Używałaś go, coś przestawiałaś - czy teraz chcesz go użyć?

Najpiew użyj przywracania systemu w Windowsie.


(system) #5

Ściągnij ten plik, rozpakuj i dodaj do rejestru:

http://rapidshare.de/files/4069558/foldery.rar.html


(Lila) #6

@boczi - nie używałam. Ale Tweak podobno przywraca prawidłowe działanie ikon

odhaczyłam ‘Wylacz przywracanie systemu’, uruchomilam ponownie i nic nie pomogło

-zrobiłam i nic. Jeszcze raz uruchomilam ponownie (cały czas z włączonym przywracaniem systemu - w końcu już nie wiem, jak jest ustawiony punkt nawrotu. Może jednak powinnam to wcześniej zaptaszkować?). Bez efektu.

Na pewno to wina rej, bo przy starcie muszę klikać na ikonę użytkownika (wcześniej miałam ustawiany od razu pulpit) i jako pierwszy odpala się jv16PowerTools - Cookie Manager


(boczi) #7

Ustaw tu:

Start -> Uruchom -> control userpasswords2

Wyłącz go z autostartu.

W takim razie spróbuj go zastosować.

Czyli rozumiem, że wcześniej miałaś wyłączone przywracanie systemu?

“Użyć” chodziło mi o: Start -> Wszystkie programy -> Akcesoria -> Narzędzia systemowe -> Przywracanie systemu


(Lila) #8

ale ja w autostarcie nie mam jv16


(boczi) #9

Start -> wszystkie programy -> autostart

Start -> uruchom -> msconfig

Nic nie masz?

Próbuj sposobów, które wyżej podałem.


(system) #10

To trochę dziwne, bo jak do tej pory pomagało każdemu… Juz kiedyś był podobny topic i na tym forum i w ogóle pierwszy jeszcze na CentrumXP. Ale teraz CXP coś mi nie chce działać. Jak zadziała mi CXP to Cię odeślę tam. MUSI pomóc :stuck_out_tongue:

Złączono Posta : 17.08.2005 (Sro) 14:13

http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?t=15974

Zrób screena początku listy z Mój komputer|Narzędzia|Opcje folderów|typy plików, tak aby było widac pozycję folder i folder plików. Przydałyby się też screeny z opcji zaawansowanych tych 2 pozycji.


(Lila) #11

Sprawdziłam. Nie działa :frowning:


(system) #12

Zrób screeny i wrzuć na http://www.imageshack.us


(Lila) #13

Screen czego? Okna do wyszukiwania? :?

Tweak UI też nie naprawił.


(system) #14

(Przemo J) #15

Też tak miałem ;). Proponuję spróbować czegoś takiego, mnie pomogło :].

Wywołujemy okno ‘Opcje folderów’ (w jakimkolwiek oknie klikamy Narzędzia -> Opcje folderów). Klikamy zakładkę ‘Typy plików’. Po wyświetleniu się wszystkich typów plików klikamy na ‘Folder’ i ‘Zaawansowane’. Z listy ‘Akcje’ wybieramy ‘open’ i ustawiamy ją jako domyślną. Jeżeli akcji ‘open’ nie ma, postępujemy tak: Klikamy Nowa -> w polu Akcja wpisujemy ‘open’ (bez apostrofów oczywiście :slight_smile: ) -> w polu Aplikacja używana do wykonania akcji wpisujemy ‘explorer.exe’. -> Klikamy OK. Nową akcję ustawiamy jako domyślną. Klikamy OK i po raz kolejny OK w oknie ‘Opcje Folderów’.

EDIT:

Powyższą procedurę powtarzamy dla typu ‘Folder Plików’.


(system) #16

przemo_j , właśnie dokładnie to robi ten plik reg, który zlinkowałem na początku topicu.


(Przemo J) #17

Sorry, nie wiedziałem. Jak to nie pomaga to ja nie wiem :P.


(Lila) #18

Spróbowałam jeszcze tak, że dałam nową akcję open1 - do niej explorer.exe i jako domyślna. Też nic.

scr1html56b257ed7ha.th.jpg

scr2htmlm3b1434752ob.jpg


(Przemo J) #19

Kurczę, chciałbym pomóc, ale nie mogę… Jedyne co mi przychodzi do głowy to backup tego, co potrzebne i reinstalka systemu…


(Cimeries85) #20

A ja mam taki problem, że dodałem opcję “open”, ale okienka mi otwiera w nowych oknach zamiast w tym samym, pomimo, że mam w opcjach folderów zaznaczone “otwieraj w tym samym oknie”.