Po maturze czas na podjęcie decyzji co dalej

Matura i koniec szkoły średniej, to czas na podjęcie decyzji co dalej. Kontynuować naukę, a może pójść do jakiejś pracy? Czy studia gwarantują awans zawodowy, finansowy tak jak to miało miejsce np jeszcze kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu? Podjęliście już decyzję?

Dawno.
Sprawa jest bardzo prosta. Masz dwa wyjścia:

1. Chcesz szybko zarabiać - idź do pracy już teraz bez żadnego doświadczenia = mniejsze zarobki, mniejsza ilość zawodów do wybrania.
  2. Chcesz się poduczyć - wybierz kierunek kształcenia, idź na studia / studium = większe wynagrodzenie, dużą ilość zawodów do wybrania, kompetencje.

Możesz jeszcze też wybrać obie drogi jednocześnie, minusem jest wieczne zmęczenie, brak czasu dla siebie i trudność w znalezieniu pracy, która wpasuje się w wolne dni od studiów (często pn-pt)

Plusem będzie to że będziesz miał pracę/doświadczenie oraz wykształcenie. Najlepiej jakbyś znalazł na początku staż ponieważ nie potrzeba na nim zbyt dużego doświadczenia i możesz w wolnym czasie pomiędzy zajęciami bez większych przeszkód np. uczyć się na studia

Obecnie studia nie gwarantują dobrze płatnej pracy, a przynajmniej nie wszystkie studia, bo są oczywiście są różne kierunki, po których łatwo można znaleźc dobrze płatną pracę, np medycyna, prawo - ale z opcją zrobienia później aplikacji, kierunki techniczne.
Jeżeli chcesz zaistnieć w biznesie, na kierunkach kierowniczych, menadżerskich, to z pewnością dobrą opcją jest zrobienie sobie dodatkowo podyplomówki typu MBA. Podyplomówka organizowana przez biznes i dla biznesu.Głównie praktyka i jeszcze raz praktyka. Przykład takich studiów MBA: https://ibd.pl/executive-mba/

Żeby iść na MBA to najlepiej mieć już jakieś doświadczenie menedżerskie… Inaczej trochę szkoda kasy, bo to trochę jak szkolenie na latanie Airbusem A380 kiedy nie mamy w ogóle licencji pilota… Pewnie coś z niego wyniesiemy, ale brak podstaw i wymaganego doświadczenia sprawi, że i tak będziemy musieli na niego poczekać.

O tyle to skomplikowane, że zwyczajnie jesteś… za młody na taką decyzję. Wiem to po sobie i swoich kolegach. Najlepiej zrobić sobie przerwę rok/dwa od nauki - iść do roboty, zobaczyć w którą stronę chcesz iść i wtedy studia (jak Ci będą potrzebne…). Tak to przynajmniej jest w innych krajach.
Ja miałem na tyle szczęścia, że niby od 4-tego roku życia wiedziałem co chcę robić a jednak bym teraz zupełnie inaczej pokierował swoją edukacją po szkole średniej (IT) - przy obecnych technologiach i dostępnie do wiedzy to wiedzę techniczną bym ogarnął we własnych zakresie (nawet płacąc za dodatkowe kursy) a skupił bardziej (studia) na innych tematach (języki obce, zarządzanie projektem, metodologie projektowe).

Bardzo dobra rada :slight_smile:
Sam powiem że też napisałem maturę i teraz robię przerwę 1 rok i idę do pracy( a przynajmniej mam nadzieję coś znaleźć :wink:
Studia to coś dla ludzi którzy są pewni czego chcą,idą na kierunki gwarantujące dobra wiedzę i możliwości, czy warto iść na studia dla samego papierka?Musicie sami sobie na to odpowiedzieć.
Masz wybór 5 lat pracy może nawet za granicą jak się trafi dobra(ale wiadomo trzeba się porządnie czasem napracować) i zarobienie nawet rozsądnej ilości pieniędzy albo masz 5 lat studiów(stresu, nauki, zmęczenia,ale tez imprezy i mniej dorosłe życie itd) lub studia i praca i brak własnego życia :slight_smile:

Pamiętajcie że życie ucieka i starajcie się z niego czerpać a nie tracić siedząc w ławce i myśleć-co ja tutaj robię?

@zajk może na początku napisz , co Cię interesuje?

Osobiście proponuję od razu iść do pracy. W obecnej sytuacji na rynku liczy się tylko doświadczenie. Szkoły i papiery nie są takie ważne. A na studiach nie nauczysz się czegoś co sam nie mógłbyś poznać. W większości przypadków to strata czasu i próba odsunięcia momentu podjęcia pracy zawodowej. Później to się tylko mści.

Zależy na jakich studiach…

Większość osób rzeczywiście traktuje studia jako okres zabaw, taki okres przejściowy.

Np. jak pójdziesz na studia informatyczne o specjalności programowanie, to choć nie zrobią z ciebie programisty konkretnego języka/technologii to nauczą cię algorytmicznego myślenia i rozwiązywania problemów w sposób programistyczny. Resztę trzeba się douczyć samemu. Ale wg mnie warto. No i wszystkie firmy szukające programistów piszą w ogłoszeniach, że musisz mieć wykształcenie wyższe techniczne (studia inżynierskie).

1 polubienie

Jako osoba po takich studiach mogę tak pokrótce powiedzieć jak to wyglądało 10 lat temu.

• dostało się 280 osób
  • po pierwszym roku zostało już tylko 220
  • inżyniera ukończyło około 180, reszta zrezygnowała wcześniej bo już pracowali, studiów nie ukończyli
  • magistra zrobiło może 120 osób, wszyscy już pracowali i wiele osób stwierdziło, że nie mają czasu na studia skoro już pracują

Ale mój kolega zamiast na studia poszedł do pracy. Po 2 latach otworzył działalność (serwis komputerowy), nauczył się robienia stron www, PHP, przez rok jeszcze ostro się uczył i teraz pracuje jako kontraktor w jednej z firm które programują w PHP.
Natomiast wciąż w wielu przypadkach jestem w stanie go zaskoczyć “sprytnym algorytmem” bo ja musiałem się tego uczyć pomimo tego, że nie chciałem. On nie musiał, więc się tego nie uczył i czasem tej wiedzy może mu brakować. Taka różnica. Osobiście studia bardzo dużo mi dały i jakbym miał wybrać jeszcze raz, to zdecydowanie bym powtórzył historię, chociaż życia na nich za dużo nie miałem bo nie jestem zdolny, więc musiałem być pracowity. Jak ktoś jest zdolny i pracowity to wszędzie sobie poradzi, nawet bez studiów.

1 polubienie