Dostępne sieci wi-fi są widoczne i komputer podejmuje próbę połączenia się z nimi, ale dostęp do internetu nie zostaje osiągnięty.
Używając telefonu jako hot-spota podczas próby połączenia laptopa z siecią, na ekranie telefonu pojawia się urządzenie:
<unkown ssid> Ip: Unknown mac:6c:29:95:55:30:02
Testowałem również rozwiązania z użyciem modemów USB. Dla porównania użyłem dwóch komputerów używając tego samego systemu z Live USB, tego samego adaptera wi-fi i tej samej sieci internetowej.
Na sprawnym laptopie system po wpisaniu hasła bez problemu łączył się z siecią. Natomiast na omawianym podejmował próbę połączenia się, ale nieskuteczną.
Modem Huawei z Aero2, który kiedyś działał, również przestał współpracować.
Przed pojawieniem się problemu laptop prawdopodobnie nagle zgasł po wyczerpaniu baterii.
Jakieś pomysły w czym problem?
Może polecacie jakiś serwis w Warszawie, który mógłby się tym zająć?
GalliumOS - distro linuxa z przeznaczeniem na chromebooki, ale system nie ma znaczenia bo testowałem inny system z live USB i problem był ten sam, więc podejrzewam, że coś uległo awarii i nie koniecznie modem bo w przypadku modemów na USB jest ten sam kłopot.
Bardzo zaskakująca sytuacja… A co się dzieje, jak do USB podłączysz bardziej wymagające prądowo urządzenie, np. dysk twardy (jak masz taki w domu)?
Jeżeli chodzi o problem sprzętowy, to jedyne co mi przychodzi do głowy to awaria sekcji zasilania? Karta wifi (ta w laptopie, czy USB) ma na tyle zasobów prądowych, żeby wykryć sieć, ale już zestawienie połączenia jest niemożliwe? Gdybam, bo nie mam pomysłu.
Masz może w domu aktywny HUB USB (taki z zasilaczem)?
Pendrive w USB działa normalnie. Modem Aero też działa tylko niepowodzeniem kończy się łączenie z siecią.
Dysku twardego nie mam. Mam HUB USB tylko zasilacz przyjdzie do mnie za kilka dni. Zamówiony.
Jeśli dobrze rozumiem to chcesz sprawdzić czy po podłączeniu modemu do HUBa z zasilaniem będzie działał net, zgadza się? Nie wpadłem na to wcześniej, ale przetestuję. Może nawet jutro.
Chodziło mi o coś bardziej ‘prądożernego’. Modem Aero nie działa- czyli już masz internet?
Jeszcze raz na przykładzie: piekarnika:
działa światełko,
działa wentylator termoobiegu,
jak jednak włącza się grzałka, to wywala bezpieczniki.
Co do dysku na USB - miałem laptopa, który obsługiwał pendrive, ale już dysk twardy USB (3.5 w kieszeni) był wykrywany jako ‘nieznane urządzenie’. Musiałem go podpinać właśnie przez aktywny hub USB, który odciążał prądowo płytę główną i brał ampery z zasilacza huba USB.
Nie musi być to problem u Ciebie, ale nie mam pomysłu na scenariusz, że żadne urządzenie Ci nie działa a testowałeś na LiveOS (wykluczając sytuację, że jeszcze LiveOS nie obsługuje w tym laptopie żadnego urządzenia - a jak mówisz jest wykrywane i ma sterowniki).
Tak testowałem LiveOS i modemy pod nim. Pisałem o tym w pierwszym poście. Identyczna sytuacja. Może faktycznie poszło coś z zasilaniem. Poczekam na zasilacz do HUBa i sprawdzę.
Panowie, nie uwierzycie. Podłączyłem do chromebooka hub pod zasilaniem zewnętrznym i wszystko zaczęło działać. Nie przez modem w HUBie, a wbudowany w lapka i to nie tylko gdy hub jest podłączony. Po prostu wszystko się naprawiło po jednorazowym podłączeniu huba z własnym zasilaniem. Nie wiem jak to wytłumaczyć. Może ma to jakiś związek z tym, że podczas nagłego wyłączenia z powodu braku zasilania, komputer korzystał z modemu dla AERO 2 pod USB.
Bachus, dzięki za pomysł z tym HUBem, efekt przerósł oczekiwania.
Pewnie to jakoś można ‘prądowo’ wytłumaczyć (jak przepchnięcie rury w kiblu, że później już większe rzeczy polecą) Ciekawe, czy to jakaś dziwna awaria sprzętowa z jakimś zimnym lutem, czy cuś…