Po odpięciu jednego z dysków czarny ekran przy starcie z napisem reboot and select proper boot device

Witam. Od początku:

Przez kilka lat pracowałem na Windows 7 32 bit zainstalowanym na dysku WD2500KS który zaczął się bardzo mulić, zwłaszcza przy starcie systemu. Postanowiłem dokupić osobny dysk startowy kingston sv300s37a 120G na którym zainstalowałem Windows 7 enterprise 64 bit.

Problem pojawił się teraz  po kolejnych 2 latach. Chcę zupełnie usunąć dysk WD2500ks i zamienić go na nowy ale po wypięciu i po uruchomieniu pokazuje się zcarny ekran z napisem reboot and select proper boot device or insert boot media in selected.

W biosie bootowanie ustawione na dysk kingston

Po restarcie i wpięciu starego dysku windows działa.

Proszę o pomoc co i gdzie zmienić aby można było usunąć stary dysk

Musisz uruchomić opcje naprawy z płyty instalacyjnej. Instalator sam wykryje brak bootloadera i zaproponuje dopisanie, wystarczy potwierdzić i po restarcie system się uruchomi.

Niestety po procesie naprawy system w dalszym ciągu nie uruchamia się bez starego dysku

Dodam że w momencie kiedy instalator się mnie pyta który Windows naprawić nie mam nic do wyboru. Pusto

Ale jak puszczam mimo braku wyboru systemu do naprawy To po pewnym czasie niby naprawa kończy się i taki raport:

Znaleziono gówna przyczynę:

Tablica partycji nie zawiera prawidłowej partycji systemowej.

Akcja:naprawy: Naprawa tabeli partycji

Wynik: Ukończono pomyslnie. kod błędu = 0x0

Czas operacji = 1466 ms

Dokładnie tak można odczytać w okienku z naprawy płytą instalacyjną

Spróbuj w takim razie wymusić odbudowę poleceniem bootrec.exe /rebuildbcd w wierszu poleceń. Możesz tez puścić jeszcze bootrec.exe /fixboot.

Gdzie te komendy wpisać?

W opcjach naprawy jest możliwość uruchomienia wiersza poleceń:

capture_04.jpg

Pomyślnie przeskanowano instalację systemu Windows

Całkowita liczba zidentyfikowanych dysków w poszukiwaniu instalacji sytemu windows:1

Czy dodać instalację do listy rozruchu?

Po kliknięciu t(tak) lub w(wszystkie) 

Nie można znaleźć elementu

po fixboot również nie można znaleźć elementu

Jeśli są problemy to możesz zrobić inaczej. Podłączasz HDD i instalujesz EasyBCD. W programie wybierasz zakładkę BCD Backup/Repair i opcje Change boot drive. Zatwierdzasz poprzez Perform action i wybierasz właściwy dysk. Po restarcie możesz odłączyć HDD.

EasyBCD dał radę, problem rozwiązany

Dziękuję bardzo za cierpliwość i za pomoc. Naprawiałem w przerwach w pracy na tym komputerze właśnie więc tak późno odpisywałem.