Po podłączaniu laptopa do TV wywala korki

Witam

Dzisiaj próbowałem podłączyć mojego laptopa (Acer Extensa 5620) do telewizora (LG 42LW4500). Zaraz po włożeniu wtyczki D-sub (VGA) wywaliło mi korki. Za drugim i trzecim razem to samo. Jak uruchomiłem laptopa na baterii było ok.

W domu mam różnicówkę. Telewizor jest włączony do przedłużacza z zabezpieczeniem przeciwzakłóceniowym, wtyczka z bolcem. Laptop jest na zwykłym przedłużaczu (podłączony do innego gniazdka), też z bolcem.

Jakieś porady?

Proszę o pomoc…

EDIT: Czytałem ten temat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2 … ml#9614803

Nie mam kablówki. Do telewizora podłączona jest antena i tuner satelitarny. Może to mieć jakiś wpływ?

Nie chcę ryzykować uszkodzenia telewizora (nówka), testując różne konfiguracje.

Podłącz oba do jednej listwy.

Jeśli gniazdko w które podłączony jest telewizor poprzez przedłużacz przeciwzakłóceniowy oraz gniazdko w które podłączony jest przedłużacz (podłączałeś w nie laptopa) znajdują się w tym samym pomieszczeniu (pokoju), to “podziękuj” jakiemuś domorosłemu, bez uprawnień “pseudoelektrykowi” za spapranie roboty. Bo to by znaczyło, że zasilanie podciągnięte do tych gniazdek pochodzi z różnych faz!

Podziękuj natomiast Panu Bogu, że poprzez takie eksperymenty nie “spaliłeś” urządzeń, które podłączałeś do siebie.

Dwie fazy zasilania i wspólne zero do najczęściej śmierć dla elektroniki. Nawet jeśli urządzenie nie padnie od razu całkowicie, to często uszkadzają się w nim te delikatniejsze i bardziej wrażliwe na przepięcia podzespoły elektroniki. :!:

Ps.

A Twój nick nie sugeruje czasem, że specjalnie chcesz go wypróbować na swoim laptopie? :smiley:

Musisz wyłączyć telewizor i lapka i dopiero wtedy je podłączyć, Kumpel miał to samo i też mu spawał. Podłączaj na wyłączonych.

Dziękuję za odpowiedzi.

EDIT: Jak podłączyłem laptopa i telewizor do tego samego zasilacza przeciwprzepięciowego wszystko było dobrze.

Dziękuję za pomoc :slight_smile: