Po podziale dysku nie uruchamia się system

Jak wyżej. Mam system XP Sp2, postanowiłam podzielić dysk na dwie partycje. Po podziale wyskoczył mi komunikat, że brak pliku ntldr, więc w pierwszym odruchu postanowiłam skopiować brakujący plik z płytki i wszystko byłoby fajnie gdyby to przyniosło jakiś rezultat. Jedna rzecz mnie zaskoczyła, kiedy okazało się, że system Windows jest pod literką “d” --> “1 d:windows” (to się pokazuje podczas wyboru systemu do naprawy). Użycie poleceń fixboot i fixmbr też nic. Natomiast po użyciu polecenia map pokazuje mi

1. c: ntfs decvice\hartddisk0\partition1

2. d:ntfs device\harddisk0\partition2.

3 a: dyskietka

1. e: cd

Nie wiem co mam dalej z tym zrobić proszę o jakąś podpowiedź? :frowning:

Usuń wszystkie niepotrzebne partycje zostaw tylko C i D(C czyli systemowa i nasz ukochany dysk D). Potem przeinstaluj system i wszystko ok. Miałem tak samo i poprawienie pliku ntldr nic nie dało. Teraz tak nie robię i ty też nie próbuj tego robić więcej. Mi działa system i są dwa dodatkowe miejsca nieprzydzielone i ich nie przydzielę nigdy więcej! :slight_smile:

czyli zostaje mi przeinstalowanie systemu i utrata danych !!

Niektóre dane możesz sobie przekopiować na pendrive, ale nie dużo :?

Masz jeszcze do wyboru zalatwić sobie jakiego laptopa i przekopiować na jakiś czas tam pliki :stuck_out_tongue:

zainstaluj na chwile system potem zgraj dane na pendrive,płyty cd/cvd lub na jakis dysk na usb

i sformatuj partycje

inaczej chyba sie nie da

Czyli wszystko spaprane a miało być takę pięknie :frowning: myślałam, że jest jakaś możliwość wyjścia z tej sytuacji bez konieczności przeinstalowania systemu ech …zastanawiam się tylko, co źle zrobiłam, że to się tak posypało przecież robiłam wszystko zgodnie z instrukcją

Jeśli postepowałabyś zgodnie z demonstracją to nie powinno sie nic stać:

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34 … ja+systemu

Zajrzyj tutaj:

http://support.microsoft.com/kb/315261/pl

Możesz użyć narzędzia takie jak GParted, testdisk, lub Paragon.

bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, po przeanalizowaniu mojej sytuacji, ustaliłam, że jakimś cudem program podczas dzielenia dysku przeniósł system na partycję d, która jest jak się okazało partycją logiczną więc w tym wypadku zostaje mi jednak przeinstalowanie systemu. Dane udało się odzyskać.