Witam, po przejściu na W11 wystąpił dziwny problem. Po uruchomieniu Heroes III HD Edition ze Steam, gra po prostu się zacina. Mało tego, w czasie gdy jest ona załączona, to samo dzieje się z animacjami systemu.
Gigabyte GA-AB350 Gaming 3, Ryzen 7 5800X, Radeon RX 580, 1920x1080. Na Windows 10 działało normalnie.
Natomiast po przejściu na W11 na laptopach Lenovo (Gaming 3-15ACH6 oraz Gaming 3-15ARH05), wszystko działa bez zarzutu.
PS
Najnowszy sterownik grafiki zainstalowany na czysto, eksperymentowanie ustawieniami i profilami w AMD Software nic nie daje (także reset wszystkich ustawień), ale zakładam że to dalej kwestia jakiegoś ustawienia.
Czy przejście na WIN 11 odbyło się przez aktualizację Windowsa 10?
Bo jeśli tak to może być to właśnie z tym związane. Ja bym w Windowsie 11 włączył przywracanie systemy do stanu fabrycznego co spowoduje zainstalowanie WIN 11 od nowa lub tez zainstalowanie z jakiegoś nośnika ( USD, DVD ) na nowo Windowsa 11.
Czasem po aktualizacji na nową wersję Windowsa dzieją się różne „szopki”.
Jeszcze przez jakiś miesiąc można testować 23H2, potem w listopadzie będzie koniec aktualizacji bezpieczeństwa i wymóg blokowania przeskoku na wadliwe 24H2/25H2.
To ja bym jeszcze popróbował pościągać sterowniki od wszystkich części laptopa ( grafika, audio, płyta główna, Wifi, Bluetooth itp ) ze strony producenta laptopa lub strony producenta tego podzespołu. Fakt, że Windows instaluje swoje sterowniki które niby działają ( i nie powodują ostrzeżeń w Menedżerze Urządzeń ) to nie znaczy, że działają dobrze. Zainstalowanie mimo tego sterowników producenta laptopa czy podzespołu często u mnie powodowało zniknięcie jakiegoś problemu.
Skoro na dwóch laptopach wszystko działa bez problemu, to chyba raczej nie wina Windowsa czy sterowników. Na pierwszym laptopie sterowniki instalowane ręcznie ze strony producenta, na drugim wszystkie z Windows Update.
Jeśli chodzi o komputer stacjonarny na którym jest problem, to sterownik chipsetu ściągnąłem ze strony Gigabyte (na stronie nie ma więcej sterów na W11), sterownik karty graficznej ze strony AMD, natomiast całą resztę zassało Windows Update.
Kolega się mnie spyta:
– hej, zagramy dzisiaj w Heroesa?
– muszę iść po laptopa, bo mi na stacjonarnym muli
Zweryfikowanie integralności plików pomogło, ale tylko do czasu zminimalizowania gry i powrotu do pełnego ekranu - wtedy problem powracał. Kolejna weryfikacja plików pomagała, z tym że dopiero po ponownym załączeniu komputera. Po kilku powtórzeniach tej czynności, weryfikacja już w ogóle nie działa. Ale przynajmniej jakiś postęp jest. Załączenie DirectPlay nie pomogło.