Po resecie routera brak sieci. Co zrobić?

Hej

Pisze do was z prośba byście mi pomogli :wink:

Może przejdę do rzeczy…

Mój brat ostatnio na chama postanowił ze zresetuje routera. trzymał chyba 30 s przycisk reset z tyłu routera

Mój router to : TP-LINK TL-WR543G

od tamtego czasu po włączeniu komputera, nie umie wyszukac danej sieci. Pisze mi jedynie że system windows nie mógł nawiązać połaczenia z siecią

po kliknięciu na komputerze : Rozwiązywanie problemów Wyskakuje mi ze mam wyłaczyc router po zgaśnięciu kontrolek poczekać 10- s i włączyć.

tak tez uczynilam i znowu wyskoczyło mi ze windows nie moze nawiązac połaczenia z siecią…

Na poczatku myślałam ze może cos stało sie z routerem bo mamy już go dośc długo…

Kabel sieciowy jest teraz podłączony do laptopa i śmiga rewelacyjnie. podłączony do routera nawet nie drgnie… na 1 laptopie na 2 na tablecie na telefonie… Nigdzie nie da sie połączyć…

ze stronką : 192.168.1.1 nie umiem nawet sie połaczyć

Bardzo prosze o pomoc :slight_smile:

Dostawcą internetu jest SilesNet…

Skoro router został zeresetowany (przywrócony do ustawień fabrycznych) to musisz go od nowa skonfigurować.

W jaki sposób ?

Instrukcja obsługi routera?

Co znaczy że nie umiesz się połączyć z 192.168.1.1? Nie umiesz czy nie możesz? Jesteś pewna że taki jest adres routera?

Nie mam instrukcji obsługi.

Nie mogę sie połączyć

Tak taki jest adres on jest nawet na routerze…

rozumiem, że podłączasz kabel Lan do zółtych portów routera, a drugi koniec do kompa i wtedy próbujesz wpisywać ten adres?

tu ‘prowadzą za rączkę’ - http://www.koba.pl/strefa/strefa-abonen … ra-tp-link

Kasia171717 , my też nie mamy, ba, nawet nie wiemy jaki masz router. Ale podpowiem CI. W Google wpisz nazwę swojego routera + instrukcja.

Podalam nazwę routera :slight_smile:

No tak, nie zauważyłem, a ja podałem Ci sposób na zdobycie instrukcji obsługi. Podpowiem jeszcze, że pomocna może być strona producenta.

http://www.tp-link.us/resources/software/2008716160729.pdf

Aby zresetować router:

• kompletnie wyłącz zasilanie (wtyczkę) routera;

• naciśnij i przytrzymaj przycisk resetu routera i teraz podłącz zasilanie routera;

• nadal trzymaj przyciśnięty reset routera aż do chwili zaświecenia się SYS LED;

• teraz zwolnij przycisk resetu i poczekaj aż router się zrestartuje.

Od tego momentu router powinien już działać w ustawieniach standardowych.

Adres wejścia (najlepiej użyć Internet Explorer): 192.168.1.1. - potem “name” admin i hasło.

Pierwszy kabel jest podłączony do wtyczki z dachu gdzie pobierany jest internet :slight_smile: A druga wtyczka jest włożona do niebieskiego portu o nazwie WAN … i router przesyła internet do komputera. I dalej nic :slight_smile: Jedynie połącza mi sie z siecią T-Mobile z mojego bezprzewodowego modemu. Za który niestety płace za dużo… ;/ Próbowałam już wszystkiego nawet tak jak pisał użytkownik Poraj. Dalej to nic nie dało :slight_smile:

po drugie ja mam internet bezprzewodowy :slight_smile:

jedynie wezwę informatyka nic sama nie wykombinuje :wink: A pracowac trzeba przeciez :slight_smile: Dziękuję za pomoc bardzo chetnie przeczytam jeszcze jakieś rady :slight_smile:

Nie do końca rozumiem co wspólnego ma ‘wtyczka z dachu’ z ‘połączaniem się z siecią T-mobile’ i ‘dostawcą internetu SilesNet’, ale nie ważne:

• ‘wtyczkę z dachu’ włóż do niebieskiego portu

• podłącz router kablem między jednym z żółtych portów, a komputerem i wykonaj instrukcję z mojego poprzedniego posta.

Jako, że posiadam ten sam router, postaram się Ciebie troszkę naprowadzić. Po pierwsze, ten router po przywróceniu ustawień fabrycznych trzeba konfigurować, będąc podłączonym kablem sieciowym do dowolnego portu LAN, ponieważ sieć sieć bezprzewodowa w tym routerze jest domyślnie wyłączona, trzeba ją włączyć, aby korzystać z WiFi. Gdy podłączysz się kablem do routera, w przeglądarce wpisujesz adres IP routera 192.168.1.1, login i hasło to admin.

Po drugie, konfigurację routera możesz przeprowadzić według instrukcji obsługi lub według przyklejonego na tym forum poradnika :arrow: podstawowa-konfiguracja-domowego-routera-t439247.html który dodatkowo oparty jest między innymi na tym właśnie modelu routera.