Po restarcie nie działa compiz w Debianie


(klopas) #1

Witam!

Mam pewien problem, zainstalowałem compiza i wszystko sobie fajnie ustawiłem i przerobiłem plik /boot/grub/menu.lst żeby sobie w GRUBie dobrać kolory, odpalam system i... nie ma compiza... w terminalu wpisuję metacity --replace i wyskakuje coś takiego:

Window manager warning: Log level 8: gdk_window_set_back_pixmap: assertion `pixmap == NULL || gdk_drawable_get_depth (window) == gdk_drawable_get_depth (pixmap)' failed

Window manager warning: Log level 8: gdk_window_set_back_pixmap: assertion `pixmap == NULL || gdk_drawable_get_depth (window) == gdk_drawable_get_depth (pixmap)' failed

Window manager warning: Log level 8: gdk_window_set_back_pixmap: assertion `pixmap == NULL || gdk_drawable_get_depth (window) == gdk_drawable_get_depth (pixmap)' failed

po wpisaniu compiz wyskakuje takie coś:

Checking for Xgl: not present. 

Detected PCI ID for VGA: 01:00.0 0300: 10de:0322 (rev a1) (prog-if 00 [VGA controller])

Checking for texture_from_pixmap: present. 

Checking for non power of two support: present. 

Checking for Composite extension: present. 

Comparing resolution (1280x960) to maximum 3D texture size (4096): Passed.

Checking for nVidia: present. 

Checking for FBConfig: present. 

Checking for Xgl: not present. 

Starting gtk-window-decorator

/usr/bin/compiz.real (core) - Error: Could not acquire compositing manager selection on screen 0 display ":0.0"

/usr/bin/compiz.real (core) - Fatal: No manageable screens found on display :0.0

Window manager warning: Log level 8: gdk_window_set_back_pixmap: assertion `pixmap == NULL || gdk_drawable_get_depth (window) == gdk_drawable_get_depth (pixmap)' failed

Window manager warning: Log level 8: gdk_window_set_back_pixmap: assertion `pixmap == NULL || gdk_drawable_get_depth (window) == gdk_drawable_get_depth (pixmap)' failed

zna ktoś rozwiązanie? jeśli to istotne użyłem paczki Mac4Lin po instalacji compiza ale wszystko śmigało, po restarcie już nie :confused:

jeszcze nie próbowałem skonfigurować od nowa xorg ale wątpię żeby to dało jakieś rezultaty...

system to debian lenny jakby co...

Z góry dzięki za odpowiedzi...

EDIT:

uruchomiłem compiza przez pomyłkę, w terminalu zalogowałem się na roota przez su i wpisałem compiz i się zmienił skin, potem otworzyłem terminal jako user i wpisałem compiz replace zamiast compiz --replace ale i tak się udało :stuck_out_tongue: na razie nie wyłączam kompa ale chyba będzie to samo...


(mati75) #2

Wygląda jakby sterownika nie było do karty.


(klopas) #3

właśnie sterownik jest, w nvidia x server setting pokazuje elegancko, w wine gry chodzą też elegancko i compiz teraz działa :stuck_out_tongue: ale nie wiem co się stanie po restarcie, dodałem wcześniej do tego autostartu w sesjach ale nic to nie dało...


(dragonn) #4

Może sprubuj użyć fusion-icon.


(mati75) #5

I dodać do autostartu.