Po skasowaniu grup domowych problemy z instalacja drukarki

witam wszystkich .
zacznę od początku … komputer windows 10 pro z podpiętą drukarką po USB Samsung clp 320.
laptop hp z windows 10 home . na obu komputerach grupy domowe i w ramach grupy udostępniona drukarka dla laptopa. w routerze nic nie zmieniałem ani nie ingerowałem w ustawienia.
W aktualizacji April update Microsoft skasowal grupy domowe i zaczęły się problemy .
na obu systemach ustawiłem udostępnienie drukarek i wykrywanie sieci.
usiłuję zainstalować na laptopie te drukarkę tak by drukować jak dawniej po wifi .
laptop ani myśli znaleźć ten sprzęt …
ktoś mi poradził by zmienić ustawienia zapory bo ona zaczęła blokować dostęp do drukarki ale nie wiem co i jak …
wcześniej gdy wszystko było ok i tak jest nadal tj. zainstalowany defender z Windowsem i Norton security i chyba on w imieniu systemu zawiaduje zaporą.
ie bardzo rozumiem skoro wcześniej chodził defender i Norton i drukarka działała a teraz po usunieciu drup domowych wszystko padlo co radzicie zrobić by znów to jakos działało …

Na początek proponuje dodać w routerze stały IP dla drukarki, a potem w Windowsie nie wyszukiwać drukarki po nazwie, tylko wpisać IP.

Ten tutorial można częściowo wykorzystać

może to i sposób ale nie bardzo wiem jak znaleźć ip drukarki skoro ona jest włączona na usb do komputera a tym bardziej w którym miejscu ten zapis wkleić w routerze … a czy drukarka ma to same ip co sam komputer ?
ale w grupie domowej było ok a teraz jest lipa… i kombinuje i nic…