Po trzech miesiącach spadek prędkości zapisu "Samsung 970 Evo Plus 500GB"

Witam forumowiczów “dobreprogramy.pl
Około trzech miesięcy temu zakupiłem dysk “Samsung 970 Evo Plus 500GB” i dzisiaj jego prędkość zapisu spadła do około 900MB/s.
Na dysku mam system Windows 10 i Overprovisioning 10%, ap ropo Overprovisioning-u czy jest on konieczny z systemem Windows 10, w sieci są na ten temat różne opinie.
Z góry dziękuje za pomoc.

EVO

Nie żebym się specjalnie martwił bo zadałem to pytanie bardziej z ciekawości co na ten temat myślicie.

Temperatura dysku 57 st. - za WYSOKA!!! Możesz zniszczyć dysk i nawet gwarancji ci nie uznają bo SMART zapisuje z jakimi temperaturami dysk pracował. Już w tej chwili dysk może być lekko uszkodzony. Pokaż info z CrystalDiskInfo.

Masz go zapchanego w ponad 50%. Przy zapchaniu SSD o ponad połowę ogólnej pojemności jego wydajność spada.

Bez przesady, chyba że mowa o temperaturze w spoczynku. Wtedy faktycznie dramat.

Spada, ale nie trzykrotnie.

Dobry trop z tymi temperaturami, może warto zainwestować w radiator? Zwłaszcza gdy dysk jest zamontowany pomiędzy CPU i GPU.

Jestes pewien, że nie za wysoka?
2020-08-22_110840
CrystalDiskInfo robi hałas już przy 50 st.

Ale nie wyrywaj z kontekstu proszę.

Firmowy program Samsunga informuje o zbyt wysokiej temperaturze. Chyba w Samsungu wiedzą jaka powinna być. Gdzie ty tu widzisz kontekst?

Myśle że to może być wina pojemności dysku oraz temperatury choć za pewnoe to drugie ma większy wpływ jak z chłodzeniem w obudowie masz jakiś radiator na nvme postawiony… coś pewnie mocno ci dysk żyłuje i temu sie przegrzewa a może komp zakurzony i “słaba” wentylacja nie wyrabia przy okazji lub inne podzespoły przegrzewają sie i też temperatura z otoczenia dogrzewa przy okazji nvme.

Lepiej może napisz do suportu od Samsunga…

W mojej wypowiedzi, z której wyjąłeś wygodny fragment.

Zwalnia jak każdy SSD z dynamicznym buforem.
Żaden dysk po dużym zapełnienia nie trzyma 100% wydajności ale jako z to Samsung 960 Pro mlc to nie spada to tak drastycznie jak na dyskach tlc.

Tylko, że 60% to żadne zapełnienie.

Być może przyczyna jest.
“Jak przyznaje sam Samsung, po przekroczeniu bufora TurboWrite prędkości znacząco spadają - w przypadku 500 GB dysku z 2300 MB/s do tylko 600 MB/s, a w 1 TB o ponad połowę z 2500 MB/s do 1200 MB/s.”
Co to takiego to via Google.

Naprawdę bardzo Wszystkim dziękuje za wiadomości i przepraszam za moją spóźnioną odpowiedz.
Moja płyta główna to “MEG X570 ACE” więc dodatkowe chłodzenie na ten dysk mam. Temperatury innych podzespołów są w normie, zresztą wszystkie temperatury mam na pulpicie z programu “AIDA64”.
Dzisiaj napisałem do Samsunga w tej sprawie więc jak dostanę odpowiedz to ja tu wstawię.

1 polubienie

Na zagranicznym forum Samsunga znalazłem taki temat w którym jest mowa o tym że temperatura pięćdziesiąt kilka stopni to nic alarmującego dla tego dysku.

Temperatura jest OK. Problemem jest jego zapełnienie w ponad 50%. Przy tym dysku w takim wypadku jego wydajność może spać trzykrotnie. O czym pisałem już wyżej. Jak masz możliwość przerzuć z niego część danych by zwolnić na nim miejsce byś miał na przykład 60% wolnej przestrzeni i sprawdź czy wydajność tego dysku wzrośnie. Jak tak to masz odpowiedź na pytanie o spadki wydajności.

Jak dla mnie nie jest OK. I nie trafiają do mnie tłumaczenia, że wynika to z zastosowanej technologii i wydajności, jaką oferuje ten dysk. Przecież mowa o temperaturze w spoczynku. Jeszcze rozumiem w laptopie, ale w wentylowanej obudowie, z zamocowanym radiatorem? Coś się Samsung nie postarał.