Po uruchomieniu przez parę minut praca dysku wzrasta do 100%


(Awicepsik) #1

Po załadowaniu systemu praca mojego dysku wzrasta do 100%, średni czas odczytu utrzymuje się na poziomie 4000 ms. Problem trwa przez parę minut, więc sądzę, że to przez jakiś program.


(Longhorn2009) #2

Większych problemów nie widać, możesz odznaczyć w menadżerze zadań w zakładce uruchamianie wszystko poza antywirusem i przeczyścić system programami typu CCleaner, odkurzacz, glary utilities. Na koniec defragmentacja systemowej partycji i powinno być lepiej.


(Acorus) #3

Otwórz notatnik systemowy i wklej:

Winlogon\Notify\igfxcui: igfxdev.dll [X]
ShellIconOverlayIdentifiers: [SkyDrive1] - {F241C880-6982-4CE5-8CF7-7085BA96DA5A} = No File
ShellIconOverlayIdentifiers: [SkyDrive2] - {A0396A93-DC06-4AEF-BEE9-95FFCCAEF20E} = No File
ShellIconOverlayIdentifiers: [SkyDrive3] - {BBACC218-34EA-4666-9D7A-C78F2274A524} = No File
ShellIconOverlayIdentifiers-x32: [SkyDrive1] - {F241C880-6982-4CE5-8CF7-7085BA96DA5A} = No File
ShellIconOverlayIdentifiers-x32: [SkyDrive2] - {A0396A93-DC06-4AEF-BEE9-95FFCCAEF20E} = No File
ShellIconOverlayIdentifiers-x32: [SkyDrive3] - {BBACC218-34EA-4666-9D7A-C78F2274A524} = No File
Toolbar: HKLM - No Name - {CC1A175A-E45B-41ED-A30C-C9B1D7A0C02F} - No File
CHR Extension: (Bookmark Manager) - C:\Users\PSNET\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\gmlllbghnfkpflemihljekbapjopfjik [2015-04-22]
EmptyTemp:

Plik zapisz pod nazwą fixlist.txt i umieść obok FRST w tym samym folderze.


(Awicepsik) #4

@Acorus

FixLog. Użyłem przed tym narzędzia polecane przez @Longhorn2009 ( CCleaner, odkurzacz )

http://wklej.org/hash/bab6285fe1b/ niestety nie pomogło

http://i.imgur.com/MKe2duz.png

 

 

ps. jestem w trakcie robienia defragmentacji dysku

Defragmentacja nie pomogła za dużo. Co mógłbym jeszcze zrobić?


(Longhorn2009) #5

Zbędniki z autostartu powyłączałeś?


(Awicepsik) #6

Tak

 

http://i.imgur.com/r2FtcHp.png

http://i.imgur.com/D9SJKiF.png


(Longhorn2009) #7

Zrób restart, a wcześniej włącz avasta w autostarcie, bo catalyst control center nie powinno być w procesach wcale.


(Awicepsik) #8

Tak też zrobiłem, ale znowu praca dysku skoczyła do 100%. Ten proces catalyst control często dochodzi do 20MB/s


(Longhorn2009) #9

Możesz wejść w services.msc i odszukać usługe AMD/Ati catalyst center i ustawić ją na ręczny start zamiast automatyczny. Wtedy proces zniknie z pewnością.


(Awicepsik) #10

Wyłączyłem usługę AMD External Events Utility

Czy to jest to?


(Longhorn2009) #11

Jeśli innej już nie było to wyłącz ją i ustaw na ręczny start lub wyłączony. Potem testuj efekty.


(Awicepsik) #12

Wyłączyłem tę usługę i po załadowaniu się pulpitu widać tylko czarny ekran. Jak to cofnąć? Ekran logowania się normalnie pokazuje


(Longhorn2009) #13

Próbuj wcisnąć alt+ctrl+del i uruchom menadżer zadań. Potem Plik-Uruchom nowe zadanie i wpisz explorer.


(Awicepsik) #14

Po wciśnięciu ctrl+alt+del nic się nie pokazuje na ekranie. Kursor myszki działa


(Longhorn2009) #15

Możesz wejść w tryb awaryjny (F8 przed startem systemu, po ekranie BIOS) i ustawić usługę na automatyczny start ponownie.


(Awicepsik) #16

Dzisiaj komputer uruchomił się normalnie, nic nie zmieniałem, ale po uruchomieniu nadal przez jakiś czas praca dysku wskazywała na 100%


(Longhorn2009) #17

Spróbuj wyłączyć indeksowanie.


(Awicepsik) #18

Usunę trochę plików, bo na dysku C mam 650 tysięcy plików i 65 tysięcy folderów :shock:


(Longhorn2009) #19

To normalne. Niedawno ktoś pisał że kasper przy skanowaniu informował o 1.2mln plików na dysku c.


(Awicepsik) #20

Jak system liczył ilość plików na dysku C, to praca dysku wzrosła do 100%. Usunąłem zbędne 350 tysięcy plików i 20 tysięcy folderów (głównie zdjęcia z serwera, wiele małych plików). Później zrestartuję komputer.

Wyłączyłem usługę Windows Search i nie pomogło niestety.