Po włączeniu kompa, tacka sama wysuwa się

Szukałem, czy jest dział, w którym piszę się o problemach z komputerem(serwis) i nie znalazłem, więc postanowiłem w tym dziale napisać.
Jak w temacie. Nie wiem, dlaczego podczas włączenia kompa, tacka dvd wysuwa się. To dzieje się w starym komputerze z systemem XP. Czy to sprawa podłączenia master-slave?
Dodam, że w kompie są dwa napędy dvd.

Raczej nie! Wygląda, że to sprawka elektroniki, ale podaj jak sterowane (interfejs) są te dwa napędy. Oba SATA, oba ATA, jeden SATA drugi ATA? Jeśli oba ATA, to czy na jednej taśmie IDE? Czy oba się wysuwają podczas startu komputera?

Na pewno nie SATA!, to stary komputer z płytą Asus P4S800. Napędy są tylko na ATA. Tylko, że napęd, który wysuwa się, jest nagrywarką marki LG. Dobrze czyta i nagrywa. Nie miałem i nie mam z tym napędem problemów, gorzej z drugim, bo to napęd firmy NEC.

Faktycznie, nader historyczna płyta główna (2003 r.) i być może ma już usterki elektroniki, które powodują ten objaw wysuwania tacki, tym bardziej, jeśli nastąpiło to “z dnia na dzień”.
Mimo to może warto by sprawdzić podłączenie obu napędów do płyty głównej, a także konfigurację zworek w napędach i ich podłączenie do taśm IDE.
Ponieważ płyta ma dwa kontrolery IDE, to twardy dysk ATA powinien mieć zworkę na Master i “wisieć” na kontrolerze niebieskim, podłączony do końcowego wtyku pojedyńczej taśmy IDE.
Napędy optyczne LG i NEC na kontrolerze czarnym, przy czym ten “lepszy” (LG) ze zworką na Master, a NEC ze zworką na Slave. LG powinien być podłączony na końcu drugiej taśmy IDE, a NEC do środkowego wtyku taśmy.
Opisałem konfigurację zgodną z zasadami sztuki montażu ówczesnych napędów i płyt głównych :grinning:

Nie, nie nastąpiło to z dnia na dzień:) Jeżeli chodzi o kontrolery, to tak jest podłączone.

Jeśli tak jest, to najwyraźniej jednak jakaś usterka elektroniki płyty głównej lub samego napędu.
Raczej nic już na to nie poradzisz, poza wymianą napędu oczywiście.

Wiem, bo to stary komp, który jest używany przez mojego ojca. Ostatnio, czyli w styczniu czyściłem z pajęczyn i kurzu.