Witam, od paru dni raz na jakiś czas gdy włącze komputer to jak system już się włączy (XP) jest tylko pusta tapeta i kursor myszy i nic nie moge zrobić, co jest tego przyczyną? dopiero jak wypne z gniazdka i włączę po raz kolejny to juz się normalnie włącza. Z góry dziękuję za odpowiedź
Może przywracanie systemu zrób. Przy uruchamianu F8 i wybierz opcję “ostatnia dobra znana konfiguracja”.
Ok zrobiłem, zobaczymy czy coś to pomoże , bo tak jak mówię z dwa dni temu miałem taki problem, wczoraj sie normalnie włączył a dziś znowu był problem.
Jak nie dogrywają się elementy pulpitu takie jak ikony, pasek start, można też uruchomić managera zadań (ctrl-shift-esc) i w zakładce procesy sprawdzamy czy działa explorer.exe . Jeżeli tak - ubijamy, a następnie wybieramy zakładkę aplikacje -> nowe zadanie, wpisujemy explorer.exe.
Coś czytałem o tym, i była tam mowa o tym że jak w procesach jest 2 razy explorer.exe to jest coś nie tak , a jak jest raz tj dobrze u mnie jest raz. Nic się takiego nie działo wcześniej, antyvira mam, i regularnie skanuje tez mbam itp . To co może byc przyczyną że to tak się dzieję?
Zgodzę się - dwa razy = niedobrze. Zdarza się jednak, że nawet jak jest raz, to proces “wisi” i działa metoda opisana wcześniej.
No ok. zobaczymy bo zrobiłem te przywracanie systemu - ostatnia dobra znana konfiguracja. i zobaczymy czy to zadziała.
Niestety ostatnia dobra znana konfiguracja nie pomogła bo dziś to samo się podziało. To co teraz zrobić?
Ja bym zainstalował CCleaner i nim wyczyścił rejestr i niepotrzebne pliki a później w zakładce narzędzia -> autostart przeanalizował jakie programy startują wraz z systemem. Możesz zrobić screen programów startowych i wstawić tutaj.