Cześć,
Na początek - specyfikacja urządzenia (bez zasilacza)
AMD Ryzen 5 2600x - 95 Watt
Radeon RX 580 8gb VRAM - 185 Watt
RAM 8GB Lexar
2 Dyski HDD
1 Dysk SSD
1 Dysk NVME
Płyta główna AsRock b450 HDV R4.0
Napisałem to wszystko, żeby sprawdzić, czy zasilacz nie jest przeciążony.
Zasilacz 580W Logic (Czarna lista!)
Ostatnio go kupiłem w pobliskim sklepie, gdzie powiedziano mi, że mój stary zasilacz jest za słaby do rx580 (zasilacz 420w), dali mi to. Przez ok. 2-3 tygodnie wszystko było ok. Gdy zamontowałem dodatkowy wentylator, objawiło się Klikanie w zasilaczu, wentylatory (ruszające się na ok. 1cm i wracające na to samo miejsce co wcześniej) i podświetlenie zapalające się i gasnące. Gdy włączy się zasilacz to wszystko dzieje się w tym samym czasie w tempie ok. 100 BPM.
Gdy odłączyłem wentylator, problem nie zniknął. Nadal tak jest.
Gdy włączymy komputer z zasilaczem w takim stanie, wszystko w normie - klikać przestaje, nie przegrzewa się.
Gdy wyłączymy komputer i nie odepniemy zasilacza, problem ustaje na ok. 30 sekund i później wraca.
Jeszcze jedna sprawa. Mam 6 pinowe złącze PCI-E, a karta graficzna ma 8 pin PCI-E. Postanowiłem użyć przejściówki (1x żeńskie 6-PIN PCI-E na 2x 8 PIN PCI-E (używam tylko jednego złącza). Gdy odłączam kartę, problem ustaje. Nie ma klikania, ani nic. Karta nie była overclockowana, w rzeczywistości bierze ok. 110 Watt. To co, cholera jasna, dzieje się z moim zasilaczem? Może to karta graficzna?
Sorry, że tak się rozpisałem, chcę wyjaśnić, wszystko, co zauważyłem