Po włożeniu czystego dysku HDD pojawia się komunikat "Reboot and select Prosper boot Device or insert boot media on selected boot Device and press a key"

Cześć, odkąd włożyłem czysty dysk hdd to komputer zamiast wczytywać dysk ssd z win10, to wczytuje właśnie ten hdd przez co wyświetla mi się poniższy screen. De facto gdy przechodzę do biosu i odpalam dysk z windoswem to wszystko wraca do normy, ale to chwilowe rozwiązanie, ponieważ po drugim uruchomieniu komputer automatycznie wybiera czysty dysk hdd, przez co znowu ponawia ten problem. Jest to już irytujące, ktoś zna rozwiązanie ?
image

A który dysk masz ustawiony w biosie jako master ? :smiley:

Niestety, ale nie wiem jak to sprawdzić, dlatego że po wejściu do biosu mam jedynie do wyboru jaki dysk mam uruchomić (wyświetla się okienko z wszystkimi dyskami, które są wykrywane przez pc).

@szymekpl Nie masz czasem włożonej płyty instalacyjnej z systemem Windows w napędzie DVD albo pendrive w porcie USB? Bo to jest komunikat dotyczący możliwości uruchomienia instalatora systemu Windows z pendrive lub płyty.

Pozdrawiam!

Najmocniej was przepraszam za moje gamoństwo. Popełniłem błąd przy tytule w tym przy screene, który został zapożyczony z internetu, z racji z tego, że nie jestem biegły z języka angielskiego, to uznałem że powyższy screen dotyczy tego samego błędu. Wrzucam moje zdjęcie i jeszcze raz przepraszam :slightly_smiling_face:

@szymekpl Przedstawiony na screenie komunikat wskazuje na to że komputer nie znalazł urządzenia z którego mógłby uruchomić system. Najprawdopodobniej na dysku nie ma systemu (jeżeli dysk jest pusty i sprawny to jest to logiczne) i trzeba go zainstalować z płyty lub pendrive.

Pozdrawiam!

Najwidoczniej źle się zrozumieliśmy, więc napiszę jeszcze raz :slight_smile: Na dysku SSD jest zainstalowany system i za pomocą biosu bezproblemowo mogę go uruchomić, więc wszystko działa jak należy, ale jest jeden szkopuł. Po dwóch resetach komputer znowu się włącza z dysku HDD na którym właśnie niema systemu z czym idzie wyświetla się ten screen tym samym koło się zamyka i to jest irytujące, ponieważ co jakiś czas muszę wchodzić w bios, żeby odpalić prawidłowy dysk. Chciałbym sprawić, żeby komputer automatycznie uruchamiał się z dysku ssd, który posiada windows 10, więc nadal czekam na jakieś rozwiązanie, pozdrawiam :slight_smile:

@szymekpl Czyli masz dwa dyski (SSD i HDD)? Otwórz obudowę komputera i sprawdź czy dysk SSD jest podłączony do wejścia SATA1 na płycie głównej a HDD do wejścia SATA2.

Pozdrawiam!

wymień bateryjkę „CMOS”? Niby błędną datę może korygować szybkie połączenie z internetem (niektórzy ustawiają próg błędu synchronizacji na około 35 lat zamiast paru godzin).

Chyba, że płyta główna ma mniej niż 4 lata i równie młodą baterię.