Po wygaszeniu ekranu jest czarny ekran i laptop nie reaguje

Odświeżę temat bo jest wciąż aktualny.
Mam ten sam problem. W ustawieniach zasilania ustawione “nie rób nic pozamknięciu pokrywy laptopa” a po zamknięciu pokrywy i ponownym otwarciu ekran jest czarny i laptop na nic nie reaguje, tylko po kliknięciu w jakikolwiek klawisz klawiatura się podświetla i nic się nie dzieje. trzeba wyłączyć laptopa przez długie przytrzymanie przycisku “power” i włączyć go na nowo.
Strona podlinkowana w poprzednim poście już nie istnieje. Urządzenia ACPI lid w menadżerze urządzeń nie znalazłem i nie mam pojęcia co z tym fantem zrobić :confused:
Laptop to Acer Spin SP513-52N.
Znalazł ktoś rozwiązanie tego problemu…?

Nie podpinaj się pod cudze i w dodatku tak stare wątki tylko zakładaj swoje.

Wydzieliłem do nowego tematu

1lajk

Hej,

A z jakiego systemu korzystasz?

Pozdrawiam,
Dimatheus

Ja tak miałem, spróbuj odczekać jakiś czas czy się uruchomi.
Uaktualnij sterowniki do karty graficznej.

@Dimatheus System to windows 10 uaktualniony dopiero co do wersji 1910 bodajże, nie mam go teraz pod ręką bo to laptop żony i wzięła go do pracy. Ten problem jest od nowości, to znaczy gdzieś z półtora roku.
@krzysztoft1 Jak żona wróci z pracy to spróbuję poczekać dłużej czy się uruchomi i zaktualizuję sterowniki do karty graficznej i dam znać czy to coś pomogło.

  • A masz włączoną hibernacji w ustawieniach zasilania?
  • Szybkie zamykanie też jest dostępne?
  • Czy ma partycji systemowej jest plik hiberfile.sys?

Czekanie na to aż się sam uruchomi nawet 20 minut nic nie daje, laptop jest niby właczony ale na nic nie reaguje, tylko klawiatura się podświetla gdy stuknie się w jakiś klawisz. Sterowniki do karty graficznej zaktualizowane do najnowszych, BIOS też zaktualizowałem bo na stronie Acera była nowsza wersja. I nic to nie dało.
Okazało się, że ten problem jest związany nie tyle z zamknięciem pokrywy co z wygaszeniem ekranu (w związku z tym zaraz zmienię nazwę tematu). Nawet jeżeli pokrywa jest otwarta i ekran się wyłaczy to już nie da się z niego korzystać bez “twardego” restartu.
Pliki hibernacji usunąłem (?) wczoraj poleceniem powercfg -h off więc chyba już tego na dysku nie ma, pliku hiberfile.sys w systemie niema.
Szybkie start jest też niedostępny w menu zasilania.

Wygaszacz ekranu możesz wyłączyć.

Lub

1lajk

Wygaszacz nie był ustawiony wcale tylko właśnie wyłączenie ekranu po iluś tam minutach. Zmieniłem wyłączenie ekranu na uśpienie i na razie jakoś to będzie działać ale nie jest to niestety rozwiązanie problemu. To jak związanie sznurkiem czegoś co powinno być solidnie przykręcone śrubami :roll_eyes:
Jak nic nie wymyślę to trzeba będzie oddać sprzęt do serwisu i tyle.

A jaki masz ustawiony profil zasilania?

Na moim starym komputerze, on również nie wstaje po hibernacji. Zrezygnowałem z tego, wyłączając hibernację w opcjach zasilania. Na Windowsie 8 ten problem również występował, jak i na 8.1. Na 8.1 musiałem instalować system raz jeszcze, bo nie chciał przejść przez to do ekranu logowania. Od tamtej pory, wyłączam opcję.

@Dimatheus Profil zasilania jest domyślny “zrównoważony”. Ale przed formatem zmieniałem profil na “wysoka wydajność” i nic to nie zmienia.
@Pawel_A Hibernację mam wyłączoną

To jeszcze sprawdził bym stan dysku, przy pomocy CrystalDiskInfo. Wrzuć do posta screen z wartościami.

@Dimatheus Od wczoraj jestem w Holandii a laptop mojej Żony jest w Polsce razem z nią. Jak tylko to ogarnie to wrzucę tego screena.

Oki, spoko. To czekamy na informacje.

1lajk