Po wyłączeniu myszki bluetooth Logitech ponieważ myszka jest uszkodzona podłączyłęm myszkę USB Sweex. Efekt jest taki że loguję się do systemu mogę otworzyć menu contextowe i na tym koniec. Pojawił się także jeden bluescreen.
Czy to normalne?
A może on czeka na tę myszkę bluetooth?
Sprawdź w trybie awaryjnym, czy działa.
Jeżeli taki sam objaw to fizyczne uszkodzenie hardware.
Możesz również wyłączyć w BIOS te porty USB (o ile jest tam taka możliwość i sprawdzić)
uruchom ten program Blue screen of death (STOP error) information in dump files. i zobacz czy wskaże jakiś konkretny sterownik czy plik. Jeżeli błąd jest w ntoskrnl.exe, to więcej dowiesz się korzystając z programu windbg. Nie jest to już takie proste i oczywiste, ale jak masz zapał to podążaj za wiedzą z poniższych linków:
W menedżerze urządzeń pojawia się myszka PS2 a ja nie mam gniazda PS2.
Czy spróbować odinstalować ? Bo jak odinstaluję to mogę nie mieć myszki, a nie chciałbym reinstalować systemu.
Odinstalowałem tę myszkę PS2 a po reboocie dalej jest
Sztuczna inteligencja podaje możliwe przyczyny
Jeśli w Menedżerze urządzeń pojawia się urządzenie „Microsoft PS/2 Mouse”, mimo że nie masz fizycznie podłączonej myszy PS/2, może to wynikać z kilku powodów — niekoniecznie oznacza to problem. Oto możliwe przyczyny:
1. Wirtualne urządzenie lub domyślny sterownik systemowy
- System Windows automatycznie instaluje ogólny sterownik myszy PS/2, jeśli wykryje jakiekolwiek urządzenie wejściowe podłączone do portu PS/2 na płycie głównej (nawet jeśli nic tam fizycznie nie ma).
- W niektórych przypadkach nawet mysz USB może być widziana jako PS/2, jeśli BIOS/UEFI lub system emuluje PS/2 dla kompatybilności (tzw. „USB Legacy Support”).
2. Funkcja emulacji PS/2 w BIOS/UEFI
- BIOS/UEFI może mieć włączoną opcję „USB legacy support” lub „PS/2 emulation”, która powoduje, że urządzenia USB są przedstawiane systemowi jako PS/2 (zwłaszcza w starszych komputerach).
- Można to wyłączyć w BIOS/UEFI, jeśli niepotrzebne.
3. Pozostałość po wcześniejszym urządzeniu
- Jeśli kiedyś była używana mysz PS/2 lub wirtualne środowisko (np. maszyna wirtualna), sterownik mógł pozostać w systemie jako „widmo”.
- Usunięcie urządzenia z poziomu Menedżera urządzeń (kliknij prawym i wybierz „Odinstaluj urządzenie”) często rozwiązuje ten problem.
4. Wirtualizacja / emulator / program narzędziowy
- Korzystasz z emulatorów lub maszyn wirtualnych (np. VirtualBox, VMware, DOSBox)? Te aplikacje mogą tworzyć wirtualne urządzenia PS/2, które widoczne są w Menedżerze urządzeń.
- Niektóre narzędzia diagnostyczne i oprogramowanie do obsługi touchpadów lub myszy mogą to również robić.
5. Sterownik touchpada (jeśli masz laptop)
- W laptopach touchpad może być identyfikowany jako urządzenie PS/2, nawet jeśli nie wygląda jak „klasyczna” mysz.
- To typowe dla sterowników Synaptics, Elantech itp.
Co możesz zrobić?
- Wejdź do BIOS/UEFI i sprawdź ustawienia dotyczące:
- „USB legacy support”
- „PS/2 mouse emulation”
- Wyłącz, jeśli niepotrzebne.
- Odinstaluj urządzenie w Menedżerze urządzeń, jeśli masz pewność, że to zbędne:
- Kliknij prawym > Odinstaluj > Zaznacz „Usuń oprogramowanie sterownika…” (jeśli dostępne).
- Zainstaluj najnowsze sterowniki chipsetu i HID (Human Interface Devices) ze strony producenta płyty głównej/laptopa.
- Jeśli używasz maszyn wirtualnych lub emulatorów, spróbuj je wyłączyć lub uruchomić system bez nich i sprawdzić, czy urządzenie znika.
Jeśli chcesz, mogę pomóc Ci zidentyfikować dokładnie, które urządzenie lub sterownik odpowiada za wpis „Microsoft PS/2 Mouse” — wystarczy, że podasz identyfikator sprzętu z Menedżera urządzeń.
Podaj to może rozwiąże problem, jeśli nic nie zadziała.
Poza tym
Co to znaczy, że „system wykrywa urządzenie”, mimo że fizycznie nic nie jest podłączone?
Chodzi o to, że:
- BIOS/UEFI lub sam kontroler PS/2 na płycie głównej może zgłaszać obecność portu PS/2 jako „aktywnego” lub gotowego do użycia — nawet jeśli żadne fizyczne urządzenie nie jest aktualnie podłączone.
- Windows, widząc taki sygnał z firmware’u (BIOS/UEFI), zakłada, że może być tam mysz, i prewencyjnie instaluje ogólny sterownik „Microsoft PS/2 Mouse”.
To nie znaczy, że coś realnie jest podłączone. To tylko reakcja systemu operacyjnego na dostępność portu — coś jak „zapasowy sterownik”, gotowy na wypadek, gdybyś podłączył mysz PS/2.
Przykład dla porównania:
Jeśli masz laptopa z niewłączoną kartą Wi-Fi, ale BIOS ją zgłasza jako obecność sprzętu, to Windows może ją pokazać w Menedżerze urządzeń, mimo że nie jest aktywnie używana — to ten sam mechanizm.
Co to oznacza w praktyce?
- „Microsoft PS/2 Mouse” w Menedżerze urządzeń nie oznacza, że coś jest fizycznie podłączone.
- Oznacza tylko, że Windows „widzi” port PS/2 (albo emulator tego portu) i instaluje dla niego ogólny sterownik.
- Taki port może być zgłaszany przez:
- BIOS/UEFI (nawet „na zapas”)
- kontroler chipsetu
- wirtualną maszynę lub emulator
- sterownik touchpada w laptopie (często ukrywa się jako PS/2 mouse)
Jeśli chcesz sprawdzić, czy to jest „martwy” wpis czy coś rzeczywiście działającego, można np.:
- wejść do BIOS i wyłączyć port PS/2, jeśli masz taką opcję,
- uruchomić system z Linux Live USB i zobaczyć, czy tam w ogóle widać takie urządzenie.
Myszkę naprawiłem jakieś włosy się nawinęły pod kółko. Fakt w BIOS jest opcja PS2 mimo że nie ma fizycznego gniazda PS2.
To nie jest dobra informacja.