Po wymianie grafiki komputer ma problemy z uruchomieniem


(Mszpak233) #1

Witam wczoraj wymieniłem karte graficzną nowa karta to Gigabyte radeon r7 360 oc zainstalowałem sterowniki wszystko działa ale gdy wyłącze komputer i chce go włączyc nie ma obrazu i pojawia sie komunikat "check signal cable" i nic sie dalej nie dzieje a słychać ze sie włącza to samo jest gdy włącze tryb "uśpij" gdy sie uspi to pojawia sie ten sam komunikat a dopiero potem czarny ekran i gdy chce go z powrotem włączyc do pracy to gdy stoi na uśpieniu krótko to odpali a gdy postoi dłużej to nie chce i trzeba resetować dodam że przy podłączaniu monitora do karty graficznej użyłem przejściówki z DVI-A do VGA gdyż karta ma wejście DVI-A w czym może tkwić problem ? mój sprzęt to :

Procesor AMD Athlon x4 740 3.2ghz

Ram 4gb

Karta graficzna Gigabyte radeon r7 460 oc


(Veers) #2

Jaką masz płytę główną?


(Mszpak233) #3

płyta główna to Gigabyte F2A55M-DS2


(Veers) #4

Wersja BIOSu ?


(Mszpak233) #5

Wersia biosu to 2.7


(Veers) #6

Wersje BIOSu dla tych płyt zaczynają się od literki F …


(Mszpak233) #7

juz znalazłem :smiley: wersja biosu to F3


(Veers) #8

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-f2a55m-ds2rev_10/download/

Pobierz i zaktualizuj BIOS do wersji minimum F6

 

Na jakim systemie operacyjnym pracujesz ?


(Mszpak233) #9

Windows 7 64 bitowy


(Mszpak233) #10

Witam zaktualizowałem bios do wersji F7c troche to pomogło bo gdy komputer wyłącze na chwile lub kilka minut to sie włączy a jak postoi dłużej naprzykład wyłączam go wieczorem i chce rano włączyć znów jest ten sam problem nic sie nie wyświetla poza “check signal cable” i niema takiego “piknięcia” przy włączaniu komputera a słychać ze sie włącza dopiero gdy podczas uruchamiania systemu wyłącze go z prądu potem włącze to dopiero odpali i działa normalnie