Po wymianie karty graficznej gry się ścinają


(Radeczek5) #1

Witam.

Prośba o pomoc.

Kupiłem nową kartę graficzną ASUS GeForce GTX 660 2048MB DDR5/192bit DVI/HDMI/DP PCI-E (1033/6008) (wentylator DirectCU II) .

  • Moja poprzednia grafika to Gigabyte GTX 550 Ti 1024MB DDR5/192b

Teraz każda gra się zacina czy to Crysis 3 , Wiedzmin 2 , Diablo 3 , Starcraft 2 ITD....

sam loader do gry jak nim ruszam po monitorze ( przesuwam myszką ) zacina się i tnie jak by nie było sterowników....

Zainstalowałem najnowsze sterowniki ze strony Nvidii. Problem nadal występuje.

Moja aktualna konfiguracja Komputera

Płyta główna - Gigabyte GA-G970-UD3

Procesor - PROCESOR AMD X6 FX-6300 3.5GHz BOX (AM3+)(95W,14MB)

Pamięć - 16GB 4x4GB Kit Viper 1600MHz

Zasilacz - ZASILACZ AEROCOOL VP-750 (750W) 80+

HDD - 1x 250GB , 1x320GB , 1x500GB

I wszystko było ok do czasu zmiany grafiki.

Proszę o pomoc. jestem gotów wykonywać każdy test i podawać wam wyniki.

Wymiana karty graficznej nie wchodzi w grę bo kasy już nie mam , a oddanie na serwis nic nie da bo ani się nie grzeje i anie się nie wyłącza . powiedzą że działa i cześć.


(igrek) #2

Próbowałeś starszych sterowników? Najnowsze nie zawsze są najlepsze.


(system) #3

Wykonaj testy dla obu kart (jak jeszcze masz poprzednią?) tym: http://www.dobreprogramy.pl/Unigine-Valley-Benchmark,Program,Windows,39274.html Zapisz wyniki i sam będziesz miał pojęcie jak to wygląda obiektywnie. W istocie trzeba to było zrobić przed i po wymianie kart.


(Radeczek5) #4

Próbowałem Sterowników dostarczonych z kartą graficzną na nośniku CD ( numer 302+ ) z grudnia 2012

oraz najnowsze z Nvidii z Maja 2013 i zachowuje się tak samo.

* ale... Po wymianie grafiki odrazu zainstalowałem nowe nie usuwając starych. może to być problem ? jak należy teraz wszystko usunąć ? i zainstalować jeszcze raz tylko te nowe , aby nie było śmieci po poprzedniej ?

Testy wykonam teraz dla nowej i wstawię Wyniki a poprzednią to starą , słabszą wykonam dopiero w poniedziałek nie mam jej już przy sobie...


(system) #5

Opis deinstalacji jest tutaj: http://www.nvidia.com/object/IO_13955.html Po restarcie powinna się pojawić "dziwna" rozdzielczość Pulpitu. Potem daj automatycznie (Automatic Driver Updates) wykryć kartę graficzną na stronie nVidia: http://www.geforce.co.uk/drivers i będziesz miał najnowsze sterowniki.


(silvver) #6

GTX 660 jest trochę ponad dwukrotnie wydajniejsza od 550Ti. Ale co to ma do opisywanego problemu?

@DarkStarLord Nie podałeś jakiego systemu używasz.

http://pl.asus.com/Search/?SearchKey=660 pobierz ASUS GPU Tweak utility. Sprawdź też na stronie producenta płyty głównej czy nie masz nowszych sterowników (zobacz też czy jest nowsza wersja BIOSa - jeśli tak, to sprawdź changelog czy poprawia coś odnośnie obsługi GPU)

Np zainstaluj hwinfo odpal furmark i zobacz temperatury. Sprawdź też za pomocą gpu-z albo powyższego od asusa jak się zegary mają (czy podczas obciążenia prawidłowo zwiększa zegary). W sterownikach nvidii poszukaj opcji zresetowania do ustawień domyślnych. BIOS zresetowałeś do ustawień domyślnych?

Może po prostu by pomogła reinstalacja systemu? Albo jak nie chcesz tego robić, to zainstalować drugi system na innej partycji/dysku i ewentualnie go potem usunąć.

Zasilacz bez problemu powinien dawać radę, a i myślę że dodatkowe zasilanie do karty podpięte :stuck_out_tongue: Masz tam jedną linię 12V czy kilka?

Spróbuj odłączyć kilka zbędnych rzeczy (dyski optyczne, dodatkowe HDD, wentylatory, czy co tam niepotrzebne).

BTW mój GTX 560Ti od gigabyte miał taką przypadłość, że BF3 się po prostu zawieszał, na co lekarstwem było podbicie napięcia na rdzeniu, lub wgranie nowszego biosu do karty. Może pogooglasz, czy dla twojej karty jest nowszy BIOS a jak tak to co o tym piszą ludzie? Nie podałeś dokładnego modelu karty, szukaj za pomocą niego (np GTX660-DC2-2GD5 a wersje swojego biosu odczytasz np w gpu-z)


(Radeczek5) #7

Test z Benchmarka ( podczas ruszania myszką wyświetlana grafika się zacinała , gdy nie ruszałem było ok )

Unigine Valley Benchmark 1.0

FPS: 72.5

Score: 2907

Min FPS: 24.0

Max FPS: 116.9

System Platform: Windows 7 (build 7601, Service Pack 1) 64bit

CPU model: AMD FX-6300 Six-Core Processor (3523MHz) x3

GPU model: NVIDIA GeForce GTX 660 9.18.13.2018 (2047MB) x1

Settings Render: Direct3D9

Mode: 1280x720 2xAA windowed

Preset Basic

Powered by UNIGINE Engine

Unigine Corp. © 2005-2013

Zaraz dam testy i temperatury

Oj tego bym nie chciał :frowning:

Oczywiście podpięte , jedna linia wchodzi do grafiki.

Bios w płycie zaktualizowałem teraz. na najnowszy F7 ( miałem F3 ) i nadal to samo.

grafikę szukam nowego biosa o ile będzie.

Zainstalowane z płyty i wszystko tam ok temperatura około 40 Stopni jak odpalam grę to koło 62 stopnie

BIOS Grafiki !!

VBIOS

GTX660 VB Ver 80.06.10.00.AS06

Dokładny model Karty Graficznej

  • GTX660-DC2-2GD5

(system) #8

Wyniki Unigine Valley Benchmark są bardzo dobre! Warto je przy okazji porównywać z innymi użytkownikami podobnych kart. Natomiast niepokojące jest zacinanie testu przez mysz (normalnie tak się nie dzieje), czyli jej poważny wpływ na pracę procesora, i tu chyba leży problem. Nie umiem powiedzieć, co jest przyczyną.


(Radeczek5) #9

Wersja 1110

Opis ASUS VGA Card UEFI VBIOS update tool

  1. Update your VGA card's VBIOS from legacy VBIOS to UEFI VBIOS.

  2. The tool can only be used under Vista, Win7, Win8.

  3. The update processing is irreversible.(You cannot use legacy VBIOS any longer).

  4. The old legacy VBIOS update on our website cannot be used any longer.

Wielkość pliku

14,7 (MBytes) 2013.06.13 Aktualizacja

Jeszcze dam ten najnowszy BIOS do grafiki , i więcej nie wiem co zrobić

Myszka hmmm.... nowa a może inne wejście USB - spróbuję to jak zaktualizuję BIOS grafiki

Nie wiem co to VBIOS from legacy VBIOS to UEFI VBIOS.

ale robię to teraz

* Gdy odpalam program ASUSUEFI.EXE testuje mi pierw płytę główną i błąd do grafiki nie chce przejść . ( normalne że bios do płyty nie ruszy od asusa ale dlaczego dalej nie sprawdza grafiki .

-- Dodane 16.06.2013 (N) 17:35 --

jutro podłączę starą grafikę i powiem wam co i jak.

Jeszce coś zauważyłem.

gdy instaluje Chipset z tej strony to mi wywala BlueScreena podczas instalacji.

a gdy wkładam CD od płyty głównej to tam nie ma możliwości zainstalowania chipsetu.

-są tam LAN , Audio , USB , itd ale nie ma CHIPSETU

pobieram chipset z stąd:

http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... /download/

-- Dodane 17.06.2013 (Pn) 19:23 --

Witam. Zamykam temat Lub proszę o Zamknięcie !

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Rozwiązanie problemu było następujące.

Myszka ( jej sterowniki A4-Tech ) Oscar X7 gryzły się ze sterownikami Nvidia GTX660 ... po wymianie myszki na Razer Spectre Komputer chodzi jak nowy.

Bardzo śmieszne ale prawdziwe... Testowałem myszkę X7 na innym komputerze tak samo zacina komputer

Dziękuję i Pozdrawiam.