Tak jak w temacie, po wymianie procesora na AMD Ryzen 5 3600 na ekranie monitora czarny ekran i zero oznak życia ze strony komputera. Jak włożę z powrotem stary procek to wszystko działa prawidłowo.
Co robiłem: Rest CMOS, odłączyłem wszystkie podzespoły po kolei, aktualizacja BIOS do najnowszej wersji.
Włóż stary procek (napisz jaki) i sprawdź wersję BIOS (napisz która).
Może też być tak, że nowy procek nie będzie pracował z tymi pamięciami. Czy masz pod ręką jakieś inne aby to sprawdzić?
Wersja Biosu F64a, no właśnie nie mam, bo tak na prawdę zostało mi sprawdzić RAM i Zasilacz, ale myślę że winy zasilacz raczej nie ma jak już to RAM. Tylko, że według specyfikacji to powinny pasować
Procesor jest nowy ze sklepu, więc teoretycznie powinien działać, sprawdziłem czy czasem nie są skrzywione piny ale nie wszystko wydaje się być w porządku.
Sprawdziłem, faktycznie dokładnie tego oznaczenia nie ma w tym spisie. Ale jakby pozostałe parametry pamięci np. wielkość w GB i MHz są odpowiednie i pod procesor i pod płytę główną to czemu nie mają działać?
Procesor jest nowy, ze sklepu. Komputer działa? Pamieci niby nie te ale pozostałe parametry ok. Komputer działa?
Rzecz w tym ze wykaz wyświetla te pamięci które na pewno sa kompatybilne, poniewaz sa przetestowane. Co do innych, czarna dziura.
Zrób tak, włóż stary procesor, odpal BIOS i wybierz ustawienia domyślne. Potem wyłącz, zmień procka na nowego i sprawdź. Jak nie odpali to kombinuj z ramem, wyjmij połowę, przełóż do innych slotów etc.