Witam, posiadam jednostkę centralną o następujących podzespołach:
Płyta główna Gigabyte GA H61M-S1 w rewizji 3.0 (BIOS aktualizowany przeze mnie dwukrotnie do najnowszej wersji)
Procesor poprzednio G2030 (przez chwilę Xeon 1225), obecnie i5 2500
Karta graficzna AMD Radeom PowerColor R9 280X
RAM: 2 + 8GB
Zasilacz Chieftec GPC 500W (nowy ze sklepu tydzień temu kupiony)
Otóż przy Pentiumie (G2030) wszystko działało perfekcyjnie. Kupiłem sobie Xeona 1225, lecz problem był taki, że raz obraz był, a raz nie. Trzeba było resetować BIOS, podłączać kabel pod kartę zintegrowaną (model 1225 miał zintegrowaną kartę graficzną), ustawiać różne opcje w BIOSie aby włączyła się zwykła karta – i nie, nie chodzi o wyłączenie zintegrowanej na sztywno bo to powodowało cegłę, a po prostu, raz działało, a raz nie. I wtedy trzeba było się modlić aby pojawił się obraz.
Odesłałem więc procesor i za małą dopłatą dostałem legendarny model i5 2500. Zgodnie ze sztuką wymieniłem procesory, podłączyłem kable i… Pik pik robi głośniczek, przekładam znowu kable z karty dedykowanej na zintegrowaną ale obrazu brak… mhmm sobie myślę - Wyjmę nową baterię (wymieniłem profilaktycznie) z płyty głównej. Włączam wszystko, na zintegrowanej pojawia się obraz więc wyłączam kartę zintegrowaną. Komputer uruchamia się ponownie (w tym czasie kabel podłączam do Radeona). Obraz się pojawia. Testy robię procesora na godzinę czasu – wszystko OK (OCCT). Ustawiam datę i jest OK. Działa jak trzeba, gry chodzą wreszcie perfekcyjnie.
Wyłączam komputer i po chwili włączam aby sprawdzić czy działa. Głośnik robi kilka razy pik pik, po chwili w głośnikach słyszę jak Windows 7 się włącza ale obrazu brak – i na Radeonie i na zintegrowanej. Jedyna opcja to wyciągnąć baterię. Rzecz jasna wyłączam komputer, czekam chwilę i wyjmuję baterię. Po chwili wsadzam ją, komputer uruchamia się o dziwo na zintegrowanej, ale data jest prawidłowa. Zmieniam więc opcje w BIOSie aby wyłączyć zintegrowaną i działa Radeon. I tak w kółko trzeba robić.
Zwykły reset nic nie zmienia, tylko wyłączenie komputera.
Powiedz, czy w celu użycia Xenona nie wgrywałeś jakiegoś modowanego biosu?
Jeżeli tak, to pobierz najnowszy ze strony producenta płyty i wgraj go, od tego bym zaczął.
Nie ma modyfikowanych biosow do tej płyty. Ona fabrycznie na biosie F4 od Gigabyte obsługuje xeony. Jak pisałem wgrywany był bios kilka razy i nic to nie zmienia
Nie wiem czy to dobry pomysł, ale ja spróbowałbym wgrać inny BIOS np. F3. Dziwne jest tylko to, że na liście wspieranych procesorów widnieje tylko F4. No ale są do ściągnięcia F3 i jeszcze starsze. Moim zdaniem też powinny działać, bo po co one by istniały jeśli nic na nich by nie działało?
Płyta ma DualBIOS czyli teoretycznie niczym nie ryzykujesz, ale lepiej niech ktoś to potwierdzi.
Jeśli faktycznie BIOS jest F4, pozostaje reinstalacja systemu. Najwyraźniej obecny system nie daje sobie rady z wpływem starych sterowników na nowy procesor.
Wgrałem F3 i też nic to nie dało. Nie wiem czy system ma coś do rzeczy skoro nawet BIOS nie zawsze się pokazuje na ekranie… Równie dobrze bez dysków powinno wszystko działać.
Wgrałem również najnowszy BIOS do karty graficznej i to też nic nie zmieniło.
Co ciekawe co zobaczyłem, to dzisiaj np. nie chciał się na żadnej z kart włączyć. A są sytuacje, że włącza się na zintegrowanej, to wejdę sobie w bios, dam w biosie uruchom ponownie - bez zmieniania opcji - i w tym czasie przekładam kabel i działa radeon. Mimo czarnego ekranu słychać dźwięk włączającego się systemu
Czyżby konflikt płyty / karty graficznej z procesorem z serii sandy bridge? Jakby nie patrzeć pentium G2030 to jest Ivy Bridge…
Myślę nad dwoma rozwiązaniami:
Wgrać BIOS z innej rewizji, np. z 2.0 w wersji F10b z ciekawym opisem “Improve High-End Display card compatibility”
Jakoś wywalić (co uważam za mało bezpieczne i logiczne) DualBIOS - bo może jest coś co ciągle sprawia, że BIOS jest ściągany z kości zapasowej i przez to się resetuje.
Czyżby zasilacz zbyt słaby? Wydaje mi się, że do zwykłego startu nówka 500W chiefteca powinna dać radę. Podczas gier wszystko chodzi perfekcyjnie.
Masz problem hardware’owy, albo karta pada, albo płyta, albo zasilacz. Masz sygnały dźwiękowe po włączeniu komputera - sprawdź co oznaczają i będziesz wiedział gdzie szukać - obstawiam, że będą oznaczały problem z GPU.
Bateria nowa. Zasilacz nowy. Karta działała bez zarzutu. Prędzej bym powiedział, że płyta
BIOS robi pojedynczy pik. Na xeonie był błąd, że brak w ogóle karty.
Teraz wszystko się ładuje ale brak obrazu (słychać windows). Dlatego odrzucam teorię, że to karta skoro działała na G2030
To że coś działało nie znaczy, że dalej działa … skoro system startuje i nie ma obrazu to znaczy że karta nie działa. Integra nie działa z tego powodu, że po wykryciu dedykowanej karty zintegrowana jest wyłączana. Ba powiem więcej, w mojej płycie jak włączę kompa i nie zdążę odpowiednio szybko włączyć monitora to bios nie uruchamia zintegrowanej karty - prawdopodobnie uznaje, że monitor nie jest podpięty i został podpięty pod dedykowaną kartę więc nie ma potrzeby uruchamiania zintegrowanej.
Ale działa dalej bo w każdej chwili mogę wsadzić pentiuma bo go mam - i działa wtedy wszystko doskonale. Dzisiaj komputer uruchomił się normalnie - aż byłem wzruszony.