Zacznę może od początku,otóż parę dni temu u swojego dobrego znajomego wymieniłem zasilacz (Pentagram 430W-PSF 430-P125)I zainstalowałem windę xp SP3,i od tego momentu zaczeły się problemy? na początku procek podkręcił się do 211,ok poradziłem sobie,ale już przy odpalaniu gier pojawił się błąd;Hardware-only directdraw object creation is not possible,the driver does not
support any hardware oraz Read memory *Access violation* exception at EIP=$ 00411473 at $ 000
0000,zrozumiałem to jako brak sterów albo nowego direct’a ? Zrobiłem aktualizacje wgrałem noweg direct’a i…? lipa,dodam że padło również audio i tu zrobiłem podobnie i też nic,
sprawdzałem w narzędziach diagnostycznych tam niby nie ma problemu ale opcja wyboru directdraw jest wyłączona,wyłączenie fastwiryt nic nie dało bo go nie znalazłem w biosie,chyba że jestem już na starość ślepy co jest zresztą całkiem możliwe.
Koledzy na innym forum doradzili przeinstalować xp bez dodatku,narazie tego nie zrobiłem bo chce zebrać więcej info,po prostu z braku czasu nie mogę eksperymentować i latać do znajomego co chwile.
Nie koniecznie chodzi tu o Directx. Pisze o nie wspieraniu sterownika, a zatem stawiam na kartę graficzna. Jednak piszesz dalej o braku dźwięku, a dla grafiki i dla dźwięku nadrzędnym są sterowniki chipsetu. A zatem zrób tak:
W biosie załaduj ustawienia zoptymalizowane. Włącz Windows i uruchom Everesta Ultimate. Z sekcji Komputer->Podsumowanie, spisz:
Nazwa płyty głównej
Mikroukład płyty głównej
Multimedia
Ekran
Chyba, że posiadasz wszystkie sterowniki, to będąc u kolegi wszystkie przeinstaluj (poprzednie usuń), zaczynając od chipsetu płyty głównej. Na koniec zainstaluj DirectX: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … tributable
Oprócz reinstalacji, jest jeszcze coś takiego, jak instalacja naprawcza, czyli po wykryciu przez instalator systemu, dajesz Napraw. Istnieje jeszcze przywracanie systemu. Po włączeniu komputera wciśnij klawisz F8, przed rozpoczęciem ładowania systemu. Następnie:
wybierz tryb awaryjny z wierszem polecenia.
wybierz system operacyjny, jeżeli Masz ich więcej.
Zaloguj się do systemu na konto z uprawnieniami administratora.
Wpisz c:\windows\system32\restore\rstrui.exe , gdzie na dysku C jest zainstalowany XP.
Mój problem rozwiązał się sam ! w oczekiwaniu na kawkę u znajomego zacząłem przeglądać płytki i znalazłem 2 sterownik ! zainstalowałem i wszystko śmiga !
Wielkie dzięki kolego cosik_ktosik za tak wyczerpującą odp.