Po wymianie zasilacza problem z touchpadem

Witam, byłem zmuszony wymienić mój oryginalny zasilacz od laptopa lenovo na nowy, kupiłem ten:

Parametry ma oczywiście identyczne ze starym zasilaczem i odpowiednie dla mojego laptopa. Jednak gdy laptop jest podłączony to touchpad działa niepłynnie, zacina się, czasem całkowicie nie reaguje. Gdy podłączę stary, oryginalny zasilacz wszystko po chwili (lub po resecie) wraca do normy. Zaktualizowałem sterownik touchpada, zresetowałem laptop, BIOS mam aktualny, jednak problem wciąż występuje. Aktualnie nie zauważyłem żadnych innych problemów, jednak tu rodzi się drugie pytanie - czy powinienem używać tej ładowarki skoro najprawdopodobniej to jej wina i nie będzie to miało złego wpływu na inne komponenty?

Skoro parametry są takie same, a na dodatek piszą, że to oryginalny produkt Lenovo.
To z tego co opisujesz to chyba nie do końca jest to oryginalny produkt a tania podróba.
To, co opisujesz, jest dość typowym przypadkiem problemów z kompatybilnością elektryczną i/lub zakłóceniami elektromagnetycznymi (EMI) w tańszych (lub nieoryginalnych) zasilaczach. Oto, co najprawdopodobniej się dzieje — i co można z tym zrobić:

:brain: Dlaczego touchpad przestaje działać przy tym zasilaczu?

1. Brak odpowiedniego filtrowania zakłóceń – tańsze zamienniki zasilaczy często nie mają dobrej filtracji EMI. To może powodować:
  • zakłócenia w działaniu czułych urządzeń peryferyjnych, jak touchpad,
  • „pływanie” kursora, przerywanie reakcji, a nawet całkowity brak odpowiedzi.
  1. Brak środkowego pinu/komunikacji z laptopem – oryginalny zasilacz Lenovo może przesyłać dodatkowe dane, jak np. informację o mocy, identyfikację producenta, a nawet uziemienie logiczne. Brak tego może wpływać na:
  • zachowanie sterowników,
  • działanie kontrolerów płyty głównej.
    To może być przyczyną jeśli w oryginalnym zasilaczu w jego wtyku istnieje taki środkowy dodatkowy pin a w tym nowym nie, chociaż chyba akurat w twoim przypadku Lenovo nie umieścił go również w oryginalnym zasilaczu.
  1. Potencjalna różnica potencjałów / brak prawdziwego uziemienia – jednak twój zasilacz ma akurat wtyk bez uziemienia.

:wrench: Co można spróbować?

1. Jeśli problem znika na działaniu z baterii i starym zasilaczu, to prawie na pewno winny jest zasilacz.
  2. Podłączyć zasilacz z odwróconą wtyczką do gniazda – zakłócenia mogą się zmniejszyć.

:warning: Czy używanie tego zasilacza może być szkodliwe?

• Dla touchpada – raczej tak, może się pogorszyć lub zupełnie przestać działać.
  • Dla innych komponentów – potencjalnie tak, zwłaszcza jeśli zakłócenia przechodzą na płytę główną (choć rzadziej).
  • Dla baterii – może się ładować wolniej lub nie do końca optymalnie.
  • Dla bezpieczeństwa – jeśli zasilacz nie ma zabezpieczeń przeciwprzepięciowych, może być ryzykowny.

:white_check_mark: Podsumowując:

Prawdopodobnie mamy do czynienia z tanio wykonanym zamiennikiem, który nie spełnia standardów Lenovo, mimo identycznych parametrów. Najlepszym rozwiązaniem będzie:

• wymiana na lepszy jakościowo zamiennik, albo
  • używanie wyłącznie oryginalnego zasilacza, jeśli to możliwe.
    Tyle sztuczna inteligencja.
    Problem jest dosyć dziwny, ale jak nic wskazuje na niekompatybilność (kiepskie wykonanie przy tych samych parametrach) zamiennika.
    Możliwe, że nie daje jednak odpowiedniej mocy i lapek ma wobec tego problemy.
    Sprawdź, czy przy tym nowym zasilaczu nie zmienia się też czasem ustawienie w opcji zasilania (zrównoważony itd).