Po zainstalowaniu antywirusa nie mogę włączyć systemu


(Walter55555) #1

Witam.

Kupiłem używany laptop Dell Latitude D610.Był w nim wgrany tylko system operacyjny Windows XP Profesional i sterowniki.Podłączyłem internet.Chwilę później zorientowałem się że system nie ma antywirusa.Ściągnąłem Avasta z dobrychprogramów.Zeskanowałem system.Zero plików zarażonych.Lecz gdy próbuję włączyć dowolną aplikację system pokazuje komunikat o błędzie.W związku z tym wyłączyłem i włączyłem komputer.Pokazuje się bluescreen:

STOP:c000021a {Fatal System Error} The windows Logon Process system process terminated unexpectedly with a status of 0x00000080 (0x00000000 0x00000000).The system has ben shut down.

Włączyłem tryb awaryjny i wybrałem ostatnia znana dobra konfiguracja.Po tym system działa normalnie.

Co mam teraz zrobić?Dodam że komputer na którym teraz piszę nie posiada nagrywarki (tylko laptop ma nagrywarkę).


(reos) #2

Użyj funkcji "Przywracanie systemu", jeśli to Avast spowodował problem, ustaw przywracanie systemu w dacie wcześniejszej, niż instalowałeś Avasta.


(Pawko86) #3

wywal avasta w trybie awaryjnym ( przed startem windy wciskasz klawisz F8 wybierasz tryb awaryjny z obsługa sieci wywalasz avasta zainstaluj Malwarebytes Anti-Malware zaktualizuj i przeskanuj windę po czym zainstaluj innego antywirusa np.nod32 lub z darmowych AVG ,


(Walter55555) #4

Wywaliłem Avasta.Zainstalowałem i zaktualizowałem MalwareBytes-AntiMalware i nic nie wykrył (robiłem skan szybki i dokładny dwa razy).Po ściągnięciu AVG przy próbie instalacji wyświetla się okno że AVG nie obsługuje tej wersji systemu.Mój system to:

Microsoft ® Windows XP ® (Build 2600.xpsp1.020828-1920:Service Pack 1)

Jak i gdzie najlepiej zaktualizować system?


(reos) #5

Konieczna aktualizacja do SP3, najpierw uruchom systemowe narzędzie do aktualizacji.


(Walter55555) #6

Narzędzie jest włączone.Nie ma przypadkiem jakiegoś bezpiecznego programu który by zainstalował sp3?


(Pawko86) #7

A próbowałeś pobrać Sp3 przez Windows Update oczywiście zanim pobierze SP3 to będziesz musiał pobrać aktualizacje wcześniejsze


(Walter55555) #8

Gdy klikam na Windows Update wyświietla się taka strona:

http://support.microsoft.com/kb/2497281

Informuje ona o tym że moja wersja sp nie obsługuje usługi Windows Update.Wchodzę więc w stronę:

http://support.microsoft.com/kb/322389

Czyli mam najpierw pobrać i zainstalować sp2 a potem sp3?


(Solace46) #9

tak najpierw zainstaluj sp2 a potem 3


(Walter55555) #10

Po zainstalowaniu sp2 zainstalowałem AVG Antivirus potem sp3.AVG wykrył 1 rootkita więc skasowałem go.Ale teraz podejrzewam że coś tam nadal siedzi bo na starcie systemu zużywa mi o 300MB więcej RAM-u niż normalnie.Czyli 500.Gdy włączam program GMER po minucie pokazuje mi się bluescreen(tryb awaryjny):

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

STOP:0x000000D1 (0x00000060,0x00000005,0x00000000,0xF83D46AB)

atapi.sys - Address F83D46AB base at F83CC000, DateStamp 4802539d

Beginning dump of physical memory

Physical memory dump complete.

Contact your system administrator or technical support group for further assistance.

Teraz robię skan w normalnym trybie nie ma narazie żadnego BSODa a system parę razy poinformował mnie że odzyskał sprawność po poważnej awarii(po włączeniu GMERAa)


(Solace46) #11

przeskanuj system bootowalnym pendrivem z antywirusem


(Walter55555) #12

Log:http://wklej.to/8M9u6

Czy jest w tym logu i z OTL coś groźnego?

Wiem już jak to się robi tylko czy ktoś wie gdzie pobrać najnowszy antywirus na bootowalny pendrive?