nagrywałem bez problemu dźwięk za pomocą Moo0 VoiceRecorder. Po zainstalowaniu nagrywane są tylko szumy. Efekt jest taki sam przy próbie nagrania Free Sound Recorder.
Pewnie trzeba zmienić źródło nagrywania dźwięku na mikrofon bądź mix audio. Ewentualnie sprawdź czy w ustawieniach dźwięku jest zaznaczona poprawnie domyślna karta dźwiękowa.
Ponieważ to są sterowniki karty dźwiękowej (mimo nazwy trochę błędnie sugerującej że to kodeki) więc zacznę od pytania jaki był powód że to instalowałeś.
Czy sprawdziłeś czy twój układ dźwiękowy jest obsługiwany i czy zainstalowałeś wersję właściwą dla twojego systemu?
Sprawdź czy w menedżerze urządzeń karta dźwiękowa jest widoczna jako poprawnie zainstalowana.
Sprawdź też jak sugeruje kolega wyżej czy ta karta dźwiękowa jest domyślnym urządzeniem dla nagrywania.
I sprawdź czy poziomy głośności dla nagrywania nie są ściszone lub ustawione jako wyciszone bo instalacja nowych sterowników często zmienia poziomy głośności na domyślne.
Szkoda że kolega nie pofatygował się napisać nam ani jaki ma system ani co próbuje nagrać (z jakiego źródła - mikrofon; dźwięk z gry itd).
Zainstalowałem ponieważ kiedyś miałem w 7 (teraz 8) i grało (ale wtedy nie próbowałem nagrywać dźwięku).
Główną przyczyną ponownego zainstalowania Realtek’a był problem z mikrofonem w Skype - pomogło ale padło nagrywanie
Z częścią z ustawień o których piszecie kombinowałem ale bezskutecznie.
Przy zaznaczeniu opcji “wycinaj ciszę” programy nagrywające nie reagują pomimo odtwarzania dźwięku na kompie (zarówno przy wyborze nagrywania z mikrofonu, PC lub mieszanej)
Przepraszam z chaotyczny wpis ale właśnie muszę się ewakuować i wrócę wieczorem
Czyli odtwarzanie dźwięku w głośnikach działa ale nic się nie nagrywa jeśli dobrze rozumiem.
OK, to jak wrócisz to napisz co dokładnie już sprawdzałeś i jaki był wynik (jakie było dane ustawienie i na jakie je zmieniłeś) żebyśmy mogli poszukać przyczyny problemu.
Największa nauka jaka płynie ze zdobytych doświadczeń brzmi: NIE USTAWIAJ DZIAŁANIA MIKROFONU ZANIM GO NIE WŁĄCZYSZ
Jak pisałem po zainstalowaniu Realtek’a zrobił się problem polegający chyba głównie na tym że przybyło opcji które trzeba było zsynchronizować. Okazało się to za trudne na mój durny łeb. Na tyle jednak wprawiłem się przy tej okazji w manipulowaniu “dźwiękowymi ustawieniami” by pokusić się o wywalenie Realtek’a. Tak zrobiłem i poradziłem sobie z ustawieniem mikrofonu w Skype. Co do nagrywania dźwięku to wróciłem do Moo0 i też chodzi. Odkryłem że na jakość nagrywania w nim mają wpływ ustawienia miksera dźwięku.