Po zainstalowaniu Win10 system ani bios nie odnajduje dysku M2

Witam przed formatowaniem dysk M2 działał normalnie już podczas instalacji nowego systemu dysk nie był widoczny w instalatorze. Po zainstalowaniu systemu na drugim dysku komputer się uruchomił zainstalowały się sterowniki. Gdy wchodzę w „zarządzanie dyskami” komputer odnajduje dysk HDD i dysk SSD na którym jest system. Jest też „Dysk 0” o pojemności 252MB który nie jest zainicjowany przy próbie zainicjowania wyskakuje błąd danych (CRC). Gdy wejdę w menadżer urządzeń>stacje dysków jest tam Controller, Dysk SSD i HDD. W Bios są widoczne dyski SSD i HDD a przy M2 jest napisane „Not Present”. Zależy mi na odzyskaniu danych z tego dysku. Z góry dziękuję za pomoc.
Płyta główna: MSI H410M-A PRO
Dysk: Adata XPG SX6000 Lite 512GB PCI-E x4 NVMe

Hmmm…Adata…firma legenda. Fora internetowe są pełne narzekań użytkowników na awaryjność ich sprzętu. Jedyne co ci pozostaje to wypróbować dysk na innym kompie ale na twoim miejscu nie robiłbym sobie dużych nadziei.

Dopiero we wtorek będę miał możliwość sprawdzenia. Mógłbym oddać dysk na reklamację bo kupiłem go pół roku temu ale chciałbym spróbować odzyskać z niego dane. Dziwi mnie tylko dlaczego przestał działać akurat po formacie dodatkowo ten dysk nie był systemowym. System od samego początku był na dysku SSD 128GB i po formacie tego SSD przestał działać dysk M2

A odpinałeś i podpinałeś ponownie dysk?

Adata niekoniecznie awaryjna… Mam dysk HJDD zewnętrzny na USB HDD 2 TB od nich chyba już 3, może 4 lata i hula jak ta lala, a jest używany intensywnie.

Tak odpinałem dysk spróbuję jeszcze raz