Po złożeniu i podłączeniu komputer uruchamia się normalnie, natomiast gdy podłączy się komponenty pod USB komputer się nie włącza. Jeżeli są to 2 rzeczy to nie ma problemu, po podłączeniu 3 nie reaguje. Nie ma znaczenia w jakiej kolejności są podłączane i do którego gniazda.
Na listwie przeciwprzepięciowej po włączeniu zasilacza zapala się dioda oznaczona napisem “Grounded” (uziemienie), próbowałem podłączać żelazko i inne urządzenia z uziemieniem i takiego problemu nie ma. Gniazdko ma uziemienie.
Po dotknięciu obudowy i zasilacza probówką elektryczną świeci się.
Wymontowałem zasilacz i podłaczyłem sam i w tym pokoju gdzie komputer (w tym samym gniazdku) po dotknięciu obudowy probówka świeci sie.
Podłączyłem komputer z listwa do innego gniazdka. Juz nie świeci się dioda Grounded, komputer po podłączeniu 4 urządzeń przez USB normalnie się uruchomił. Wszystko sprawnie działało. Natomiast gdy go wyłaczylem to już się nie włączył. Musiałem wyłączyc zasilacz, wszsytko poodłączać. Po odczekaniu kilku chwil i włączeniu ponownie zasilacza, komputer włączył się.
Jaka jest przyczyna tego wszystkiego? Czy może być to wina wadliwego zasilacza? Dostałem go bez żadnego pudełka, bez żadnego woreczka.
Ja stawiam na to, że masz źle zerowane gniazdo (instalacja sieci 230V dwu przewodowa), czyli krótko mówiąc masz w gniazdku na bolcu fazę powinno być zero - dotknij na moment jednym końcem próbnika 230V (popularnie zwanej próbówką) do bolca w gniazdku a drugim do jakiejś uziemionej rury jak próbnik się zaświeci to jest tak jak napisałem w tym przypadku należy zmienić połączenie bolca do drugiego przewodu (próbnik nie powinien świecić)
Uwaga: praca ta jest niebezpieczna dla zdrowia i życia ludzi i zwierząt i powinna być wykonana przez osobę z odpowiednimi uprawnieniami, udzielający porady nie bierze odpowiedzialności za ewentualne powstałe szkody materialne, zdrowotne ani żadne inne.
O usterce w gniazdku zasilania świadczy fakt to, że komputer pracuje prawidłowo zasilany z innego gniazda jak i brak sygnalizacji awarii uziemienia na listwie przepięciowej.
Szczęście wielkie że jeszcze komp (zasilacz) się nie spalił, oj co ja piszę, że jeszcze nikogo nie zabiło.
Do chwili naprawy gniazda kategorycznie " zabraniam" zasilać z tego gniazda jakichkolwiek urządzeń elektrycznych - sprawa bardzo poważna
Odnośnie USB - kolego maksymalne obciążenie gniazda USB to jest 0,5A dlatego gdy korzystasz np. z Hub-a USB mogą dziać się dziwne rzeczy (przekroczenie mocy)
radzę zmniejszyć ilość podłączonych urządzeń podczas włączania komputera, ewentualnie spróbować podłączyć je bezpośrednio do złącz USB płyty głównej.
Stawiam na to, że zasilacz jest sprawny i nie ma potrzeby go reklamować.
Pozdrawiam
P.S. @nnick - po co Ty piszesz nic niewnoszące posty, idziesz na rekord czy co?
Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.
Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało przeniesieniem tematu do Kosza.
Problemem był HUB USB który miał swoje zasilanie dodatkowe, gdy było podłączone do gniazdka to takie wariacje powstawały gdy odłączyłem wszystko śmiga.