Po zmianie procesora i płyty głównej włącza się sam BIOS

Działałyby na tym najnowsze gry?

Raczej nie.

W takim razie pozostaje mi zinstalować od nowa system.

A masz stare części?

Podczas uruchamiania komputera spróbuj jeszcze pukać w klawisze F12, F2, F11. Być może pojawi się menu startowe? Wybierz wtedy Twój dysk SSD i Enter.

Jak miałeś zainstalowany Windows 10 to nie potrzebujesz klucza, cała aktywacja jest na serwerach Microsoftu.

Tak posiadam stare części

A mógłbyś opisać jak to zrobić

Niestety nadal bios

Źle złożyłeś ten komputer albo płyta główna jest uszkodzona.
Nawet w przypadku braku systemu lub niewłaściwego systemu komputer nie może startować od BIOSu lecz co najwyżej od komunikatu o braku lub niewłaściwym urządzeniu bootowalnym lub o uszkodzeniu systemu.
Jak również nie da się zainstalować jakiegokolwiek systemu, nie mogąc wybrać bootowalnego nośnika.

Dalej pokazuje się bios

Da się w jakikolwiek sposób zobaczyć jaki mam klucz na windows 10? wymieniając komponenty lub bez wymiany?

Tak, pod warunkiem, że ów Windows 10 da się uruchomić.

Z poziomu linuxa też można.

Więc w jaki sposób go zobaczyć?

Pobrałem instalke windows 10 na pendrive tylko klucz mi jest potrzebny. Mogę użyć swój stary z win 10 ? https://www.pcformat.pl/Instalacja-Windows-10-za-darmo,a,4124,strona,2

Okaże się gdy rozpoczniesz instalowanie systemu. Jeśli klucz jest OK to instalacja sie uda i system się aktywuje. Jeśli klucz do kitu, to ta operacja się nie uda lub system się nie aktywuje.
Odczytanie klucza w systemie aktywowanym to już drobiazg. Użyjesz np. AIDA64 > System operacyjny > Klucz i tam odczytasz.

Próbowałem instalować z danymi albo żeby wyczyscilo mi dane z dysków ale nie mogę.

http://forum.benchmark.pl/topic/116606-problem-z-formatowaniem-partycji-przed-instalacją/
Pomógł mi ten temat, lecz gdzie jest napisane comvert gpt nie wychodziło mi lecz gdy wpisałem convert mbr wszystko było ok i mogłem instalować system

Czyli w końcu masz system zainstalowany, czy nie? A jeśli tak, to czy na nowym, czy na starym sprzęcie?