Po zmianie procesora i płyty głównej włącza się sam BIOS

Witam.
Tak jak w temacie, po wymianie płyty głównej, procesora i pamięci ram włącza się sam bios.
Próbowałem coś ustawiać w biosie ale nie jestem jakimś zawodowcem w tym.Nie instalowałem sterowników czy co to tam jest na płytce dołączonej do pudełka płyty głównej, ponieważ nie mam dvd-room wiec nie odpalę płytę. na starych komponentach był zainstalowany windows 10 64bit na dysku ssd 120gb (posiadam też dysk hdd 1tb) . Dysk ssd jest podpięty na p2 a hdd na p3. Nie instalowałem żadnych sterowników ponieważ nie wiem jak to zrobić. Proszę o pomoc i wyrozumiałość.
Specyfikacja:
gtx 1060 6gb
i5 8400
aorus b360m gaming 3
ram gddr4 4gb 2666 mhz
ssd 120gb
hdd 1tb

Wobec tego “wyzeruj” BIOS przez zwarcie na chwilę czymś metalowym dwóch pinów na gnieździe CLR_CMOS na płycie głównej (komputer wyłączony z prądu!), lub - jeśli już otworzyłeś BIOS - przejdź do zakładki Save&Exit, wybierz tam pozycję Load Optymized Defaults > Enter a potem potwierdź zmiany i zrestartuj komputer.
PS. Odłącz od płyty głównej na czas prób dysk HDD!
Weź też pod uwagę, że po zmianie płyty głównej rzadko udaje się uruchomić poprzednio działający system operacyjny.

Zrobiłem wszystko tak samo lecz dalej odpala się od razu bios.

A odłącz od komputera klawiaturę i uruchom bez klawiatury.
Jeśli to nie pomoże, to nie mam pomysłu. Zakładam, że HDD odłączyłeś?

Niestety nadal to samo.

https://www.gigabyte.com/Support/FAQ/1767
ustaw, aby 1sze na górze było SATA, czy tam nazwę dysku (jeśli takowe widzi)

Nie mogę znaleźć tej opcji. Mam tylko stata and rst configuration.
A dysk mam podpiety obecnie tylko ssd

A chcesz uruchomić system zainstalowany przy tamtych podzespołach?

Tak.

Na dysku ssd mam windows a na hdd gry, lecz wyrzuca mnie do biosu od razu po starcie

Podaj jaką płytę zmieniłeś na jaką.

płytę P5KPL-AM IN/ROEM zamieniłem na aorus b360m gaming 3

One są zupełnie różne. Chyba trzeba będzie instalować system od nowa.

1 polubienie

Słyszałem że z windows 10 nie ma problemów ze zmianą płyty głównej. Lecz jak trzeba zmienić system to troszeczkę problem bo system instalował mi pan w serwisie komputerowym, a ja nie mam ani instalki ani klucza.

To problem.

A nie da się zainstalować jakiegoś systemu z internetu?

linux

Zależy co z kluczem aktywacyjnym?

Pisał, ze nie ma

Tak, to tylko linux.:wink: