Witam, wymieniłem procesor z intel core i3 3.5GHz (Modelu nie pamiętam) na intel core i5 3570K po podkręceniu >4GHz I wszystkie internetowe odtwarzacze filmów odmawiają posłuszeństwa Sibnet, Vk itp w losowych momentach odtwarzania filmu zaczynają wyświetlać zielony ekran, nadają przyśpieszony dźwięk i bardzo szybko dojeżdżają do końca zbuforowanego filmu po czym po prostu się zatrzymują, kliknięcie gdzieś w odległe miejsce na filmie (na tyle daleko by wykasować bufor) i powrót na miejsce tymczasowo poprawia sytuację ale błąd następuje potem znowu co 5-15min. Z kolei w przypadku YT film się ładuje od nowa i skacze w miejsce, na którym skończyłem podczas błędu i zaczyna normalnie odtwarzać tak jakbym uruchomił film z linku o określonym momencie rozpoczęcia odtwarzania Próbowałem pobierać potem filmy za pomocą wtyczki vGet- download videos i o ile pobieranie innych plików przechodzi bezproblemowo to tutaj film zdaje się normalnie pobrać jednak podczas odtwarzania w pewnym momencie film niby leci dalej ale dźwięk znika i obraz zatrzymuje się na aktualnej klatce i tu nie odkryłem nic co pomogłoby mi w dalszym oglądaniu. Od razu zaznaczam że reinstalowałem przeglądarkę i testowałem inne, jednak nic nie pomaga
Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam Gibas11.
A po “odkręceniu” CPU ?
sterowniki do grafiki zainstalowane najnowsze jak i flash i przegladarka?
zielony ekran czesto się zdarza jak ze sterownikiem od grafiki jest coś nie tak i przyspieszenie sprzetowe GPU nie działa jak trzeba.
Po odkręceniu spada prędkość, reszta bez zmian, sterowniki grafiki zaraz sprawdzę i napiszę o efektach.
Korzystasz z grafiki w cpu czy dodatkowej PCI-E ?
Dodatkowa - GeForce GTX 650ti, sprawdziłam, wszystkie sterowniki są aktualne.
Testowałeś stabilność procesora po podkręceniu
Procesor całkiem stabilny, testowałem wszystkie 4 rdzenie programem occt przez 2 godziny i wszystko działało perfekcyjnie, tak się zastanawiam czy może to być wina błędnie odczytanej przez serwer zmiennej CLOCS_PER_SEC przechowującej liczbę tyknięć zegara na sekundę? Windows w Menadżerze zadań mówi, że maksymalna osiągnięta prędkość procka to 3.80GHz mimo że często pokazuje aktualną prędkość powyżej 4GHz więc może liczba clocków na sekundę, którą odtwarzacze filmów uznają za prawidłową jest inna od prawdziwej?