Pobieranie neta w Windows 7

Witam mam laptopa Acer od 3 miesięcy i zakupiłem internet z t-mobile, kiedy zostawiłem komputer włączony zauważyłem że coś ciągnie mi neta a aktulizacje zostały pobrane na innym internecie, więc tak jak sprawdzić co łączy się z netem bez wiedzy i jak to sprawdzić ewentualnie wyłączyć

Jak wyłączyć windows update? Start - w okno wyszukiwania proszę wpisać Windows Update i uruchomić ten program, tak by zobaczyć następujące okno:

http://res2.windows.microsoft.com/resbo … 6b62_0.jpg

Proszę kliknąć po lewej stronie na “zmień ustawienia”. Tam można zmienić ustawienia Windows Update. Osobiście proponuję przyjrzeć się opcji: “Wyszukaj aktualizacje, ale pozwól mi wybrać, czy je pobrać i zainstalować”. To ustawienie sprawdza czy są dostępne aktualizacje, jeżeli tak - informuje o tym użytkownika, który decyduje czy pobrać aktualizacje i je zainstalować.

Pozostałe dostępne opcje to:

Zainstaluj aktualizacje automatycznie (zalecane) - sprawdza czy są dostępne aktualizacje, pobiera je, a następnie instaluje je bez pytania użytkownika

Pobierz aktualizacje, ale pozwól mi wybrać, czy je zainstalować - sprawdza czy są dostępne aktualizacje, pobiera aktualizacje a następnie użytkownik otrzymuje pytanie czy aktualizacje mają zostać zainstalowane

Nigdy nie sprawdzaj, czy są aktualizacje (niezalecane) - aktualizacje automatyczne są wyłączone. Jeżeli masz ochotę zaktualizować system, musisz wejść do Windows Update, z lewej strony wybrać “Sprawdź aktualizacje”, następnie system sprawdza czy są dostępne aktualizacje, wyświetla listę dostępnych aktualizacji z możliwością wyboru, które z nich mają zostać zainstalowane.

Cykl wydawniczy aktualizacji Microsoftu jest taki, że aktualizacje są wydawane w każdy drugi wtorek miesiąca oraz sporadycznie poza tym cyklem.

Mam nadzieję, że o to chodziło.

Powodzenia i pozdrawiam.

zrobiłem tak jak poleciłeś i nadal coś ciągnie neta, jest jakiś program do kontroli połączeń z internetem

Można to zrobić za pomocą firewalla (np comodo):slight_smile:

Ew wpisz netstat w konsoli. Tam będziesz miał listę połączeń. Ew pokaż listę procesów (pewnie masz coś w stylu gg włączone :slight_smile: )

Można też zainstalować NetLimiter. Jego darmowa wersja chyba oferuje możliwość sprawdzenia pojedynczych procesów, czyli co “ciągnie” neta.