Cześć, mam w końcu prawie wszystko gotowe by zrobić czystą instalację Windowsa 10, zostaje mi tylko jedno pytanie: jakich sterowników będę potrzebował po instalacji systemu i w jaki sposób znaleźć właściwe? Po instalacji będę mógł pobrać potrzebne z internetu, prawda?
Zazwyczaj system sam powinien dociągnąć te najważniejsze, więc nie bój żaby.
Ewentualnie karta graficzna - zobacz jaki masz model i po zainstalowaniu systemu, pobierz odpowiednią względem systemu, wersję oprogramowania.
mhm, czyli powinno byc git? Słyszałem, że ponoć lepiej samemu pobrać więc dlatego pytam.
Samemu zawsze najlepiej, ale system dociąga i tak najpotrzebniejsze
Czyli powinienem pobierać coś ręcznie? W jaki sposób mogę się dowiedzieć jakich potrzeba?
Nie potrzeba Ci żadnych, chyba, że potrzebujesz, to tylko dedykowane narzędzie (ze sterownikami) do karty graficznej. Pod warunkiem, że nie masz laptopa, tam możesz wtedy mieć problem ze stabilnością.
Reszta od Windowsa wystarczy i różnicy nie zobaczysz żadnej.
Czyli pobieram GeForce Experience a reszta to od Windowsa samo się pobierze i będzie dobrze?
Jak masz stary system, który działa poprawnie to pobierzDouble Driver uruchom i zrób sobie kopie do katalogu, luzem, bez kompresowania na jakimś pendrive. Wszystko bez M$, jest tam taka opcja domyślnie. Jak zainstalujesz system i po aktualizacji czegoś w menadżerze nie będzie, czyli będzie ze znakiem zapytania, to po prostu klikniesz na to i wybierzesz zainstaluj sterownik z i wskażesz do przeszukania tego pendrive, system sam znajdzie sterowniki.
Do karty graficznej na koniec ze strony producenta.
To zależy od tego jakie masz składniki sprzętu. Jeśli “stare”, robione pod Windows 7, to na stronach producentów trzeba sprawdzić czy są sterowniki kompatybilne z Windows 10.
Jeśli takich nie ma to pozostaje jakaś dystrybucja Linuxa.
To znaczy chciałem zupełnie czysty system zrobić. Mam niby jakieś ale one mają z 6 lat i to kompatybilne z Win 7. Czy więc po czystej instalacji Windowsa 10 i sterownika do karty graficznej (GeForce Experience) i zostawienia reszcie windowsowi będzie dobrze? Nie wiem jakich sterowników trzeba by samemu je pobrać i nie wiem jak to sprawdzić.
Wystarczy
Ewentualnie podaj model karty graficznej, to ci podam bezpośredni link do sterowników
Zajrzałem do twojego logu Addition.
“BIOS: American Megatrends Inc. F3 03/11/2014
Płyta główna: Gigabyte Technology Co., Ltd. B85M-D2V
Procesor: Intel® Core™ i5-4570 CPU @ 3.20GHz”
Możesz śmiało instalować Windows 10. Na stronie Intela i Gigabyte są aktualne stery do Windows 10. W trakcie instalacji system powinien je automatycznie pobrać.
W razie czego zainstalujesz Intel® Driver & Support Assistant (Intel® DSA) i uruchomisz a on ci sprawdzi czy sa jeszcze nowsze niz te pobrane w trakcie instalacji.
Czyli że sterownikami będzie wszystko dobrze? Dzieki!
A czemu nie ma być? Są pod Win 10? Są.
Wolałem zapytać czy automatycznie dobrze pobierze. Dziękuję
Ten temat został automatycznie zamknięty 180 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.