Pobieranie video z: vod.tvp.pl i ninateka.pl

Przez Vokoscreen nagrałem 1440x900 na 50 klatek i zajmuje to aż 1,1 GB przez co nie da się wysłać.
Na oko niewiele różni się od twojego nagrania, może dźwięk bardziej miękki.

@Karol_Poznan nie możesz sobie sam zgrać tego w ten sposób?

Ja za bardzo nie ogarniam tych programów. Nie da się wrzucić tak dużego pliku nigdzie?

Nie wiele się różni, tzn obraz ciągle nieco przeskakuje?

Wydaje się, że żaden przechwyt nie będzie w pełni płynny tego materiału.
Skoro przechwyt 50 fps jak również 30 fps - nie daje w pełni płynności to raczej nie ma szans na dobrą jakość w taki sposób.
Osadzony oryginalny ma 25 fps i 720p.
Jeśli przechwyt 50 fps, ale próbowałem też 25 fps i 30 fps oraz 60 fps nie daje zadowalającego efektu, to widocznie sam materiał źródłowy jest już chyba jakoś źle wstawiony, albo potrzeba faktycznie jakiegoś dobrego programu do przechwytywania, który nie zgubi klatek.

https://megawrzuta.pl/download/ddf88a26db32eaf241b06cf1ee5d32e1.html
Zmniejszyłem na 25fps i teraz zajmuje 800MB
@cyngiel_1 oceń mój materiał

Jakość obrazu bardzo dobra…płynność kiepska.
Wychodzi na to, że tak jak pisałem nie da się przechwycić bez utraty klatek tego materiału nagranego w 25 fps.
Zgrywanie na PC/Lapku, gdzie mamy matryce natywnie działające w 60 fps… powoduje chyba konflikt właśnie w klatkach.
Skoro materiał ma 25 fps i przechwytuje się go w 25 fps, ale z matrycy pracującej w 60 fps to chyba stąd ten efekt braku płynności.
Nie wiem do końca, czy faktycznie przy zgrywaniu odgrywa rolę częstotliwość samego monitora z jakiego robimy zgrywanie, skoro żadne ustawienia fps w programie zgrywającym nie dają pożądanego efektu płynności zgranego materiału.
Musiałby się ktoś znający ten temat bardzo dobrze wypowiedzieć, dlaczego nie idzie zgrać go w takiej przynajmniej jakości jaka jest wyświetlana przy odtwarzaniu z netu:(

Normalnie OBS’em - przechwytywanie okna i potem rozpocznij nagrywanie. Żadnych dodatkowych ustawień (ewentualnie ustawienia->wyjście->jakość nagrywania). Film na pełen ekran i jest płynnie i ostro, chyba że proc jakiś kiepski - ale robimy to tylko w celach dydaktycznych - piraty jedne :wink:

Chce wam się tak kombinować, jak teraz można się w 4 osoby zrzucić na Nflix(w obrębie jednego domu niestety) i Disney, Prime Video mieć za grosze tj jakieś 50zł rocznie, Strefę ABO w VOD TVP jak się płaci abonament to za free (wiem wiem…) a jakieś dobre starocie wyszukać w CDA?

Może jakbym standardową jakość 23 zwiększył do maksymalnej 51 byłoby lepiej, ale znowu plik wynikowy by „spuchł” i byłby problem z wysłaniem, może inny kodek i jeszcze inne kilka może.
Generalnie materiał da się oglądać i @Karol_Poznan „powinien nas po rękach całować” za to, że ktoś chce poświęcać swój czas.
Ps.: Jak mu nie pasuje to niech się zgłosi do TVP po materiał źródłowy.

Jeżeli chcecie żeby plik był mniejszy ale nie stracił na jakości to trzeba go ponownie przekodować do MP4 najlepiej Encode/H.264 – FFmpeg eksperymentując z ustawieniami ale skupiając się na długim czasie enkodowania w zamian za dobrą jakość i mały rozmiar.

Najlepiej zgrywać z minimalną kompresją, żeby mieć jak najlepszą jakość źródłową i docelowo kodować FFMPEG’iem do mp4 - w celach edukacyjnych oczywiście - nie no serio taka wiedza się przydaje często nawet w pracy czy przy montażu filmów z jakiejś lepszej kam.

Tyle że jak regularnie tak robić to zeżre więcej prądu niż wart jest niejeden abonament :wink:

Bardzo dziękuję, podeślij numer na blok to chociaż na browara przeleję.

@Bradlee
Nie, tutaj nie chodzi o jakieś ściąganie kodowanych materiałów itp.
Nie chodzi nam również o samą ogólną jakość tego nagrania (odcinek koła fortuny).
Kolega prosił o ten odcinek, bo chce mieć go zarchiwizowanego na dysku.
Problem jest w tym, że nie chodzi o rozdzielczość tego materiału.
Ona jest OK, bo i sam materiał jest jedynie umieszczony w 720p a więc nie urywa tyłka (tak go na tym playerze umieszcza TVP).
Zresztą zgrywałem go z bardzo dużą przepływnością, tak że sama jakość jest dobra, problem w jego płynności.
Rozchodzi się jedynie właśnie o jego płynność.
Żadne zgranie nie daje płynności akceptowalnej.
Materiał zgrany gubi klatki i wynik jest kiepski (rwanie obrazu).
Wszelkie próby jego zgrania z różnym ustawieniem fps nie daje w żadnej opcji zgranego materiału płynnego.
Więc o to chodzi a nie jakieś zgrywania kodowanych filmów itp.
Kolega prosił o jeden odcinek, ale niestety nie daje się zgrać w dobrej jakości, co jest zastanawiające, gdzie jest problem.
Mnie się wydaje, że w tym - iż zgrywanie następuje z monitora 60 Hz a materiał jest w 25 fps i stąd zawsze będzie brak płynności.
Wychodzi, że zgrany materiał byłby dobrej jakości, ale z monitora pracującego w 50 Hz.
Tyle, że na przykład na lapku nie ma takiego ustawienia w karcie graficznej.
Najlepszą opcją jest po prostu tak jak pisał kolega wyżej poproszenie TVP o materiał w oryginalnej jakości i podparcie prośby wyjaśnieniem.
Na pewno zgodzą się udostępnić w oryginalnym formacie, czyli 1080p 50 fps ewentualnie 25 fps w zależności jak go nagrywali.

Jak się nie da jak się da :wink: dokładnie tak jak opisałem

Jest subtelne skakanie, ale prawie go nie widać.

Dostęp do materiału oryginalnego oczywiście najlepszą opcją.

Nie tutaj „jakość” nie ma znaczenia a jedynie brak synchronizacji klatek przy przechwytywaniu jest problemem.
Zgrywałeś go w 25 fps, czyli z taką ilością klatek w jakiej jest wstawiony…a jednak w pliku wynikowym mamy gubienie klatek…stąd obraz jest nie płynny.
Jak zgrywam materiał w oryginale mający 30 fps i zgrywam go w 30 fps - to efekt jest dobry.
Przy „kole fortuny” mającym 25 fps…zgrywanie nawet w 25 fps jest kiepskie.
Nie wiem czego to jest przyczyną.
I chyba nikt go nie potrafi zgrać w taki sposób, żeby był płynny na TV, bo na PC/Lapku to nawet ten wstawiony na VOD nie jest również całkiem płynny.

Twój materiał jest zgrany tak samo jak nasz.
Jeśli uważasz, że to jest subtelne skakanie - to raczej nie mamy o czym rozmawiać.
Poza tym przechwyciłeś go w 30 fps a oryginał ma 25 fps.
Jakbyś taki materiał z gierki wstawił na You Tube z takim subtelnym skakaniem…:wink:
Puść sobie go teraz na TV to zobaczysz to „subtelne” skakanie i jak dalece różni się od normalnego obrazu nadawanego z TV.

Cholerka, człowiek napisał że się zna to nie może się tak od razu poddać :wink: To samo tylko 60fps. Dla mnie to tu już nie widać żadnego problemu… widać? :wink:

Jest lepiej.
Więc może zrzuć koledze cały odcinek to sobie porówna.
Spróbowałbym jeszcze zrobić przechwyt w 50 fps lub 25 fps.
Możliwe, że miałby najlepszą jakość.
Jednak nagrany najlepiej testować na TV nie na PC.

Spróbuję bo te 60 fps to trochę takie brute force :grin:

Edit: na 25fps skacze. Na 50fps jest tak : Darmowy hosting plików - wrzucaj i dziel się plikami za darmo | 2023-08-01 18-35-21.mp4

Sam już nie wiem co lepsze, miesza mi się w oczach i zaczynami widzieć skakanie na oryginale :wink: Tak czy inaczej całości nie będę zrzucał bo nie chcę żeby ktoś potem narzekał że ripuję treści. Jak ktoś chce zrzucić koledze tak jak ja robię, to:
OBS->Plik-Ustawienia->Wyjście->Jakość nagrywania - Jakość nie do odróżenia…
OBS->Plik-Ustawienia->Obraz->FPS na 50 czy 60 (zdaje się że im więcej tym lepiej „gubi się” klatkowanie - metoda prymitywna ale jakoś tam działa)
OBS->źródła obrazu->Przechwytywanie okna->Puścić w Firefox i wybrać Firefox
OBS->źródła obrazu->Przechwytywanie wejście dzwięku-> Coś w rodzaji What you Hear - zależy od karty dźwiękowej

Generalnie wg mnie idealnie się nie da, bo nigdy programem do nagrywania ekranu nie wstrzelimy się idealnie w klatkę generowaną przez player - więc metoda - zrzucajmy jak szybko możemy - ma jakiś tam sens. Można spróbować np tak - 120fps i potem to przekonwertować w dół do 25 - w celach edukacyjnych oczywiście :wink:

Nie ma co się męczyć.
Kolega po prostu niech napisze do TVP i dostanie plik oryginalnej jakości.
Zgrywanie nie daje odpowiedniej jakości.
Odtwarzanie tak nagranego materiału zwłaszcza na TV jest upośledzone.

Czy móglbym prosić kogoś ogarniętego w odszyfrowywaniu drm o pobranie trzeciego i czwartego sezonu poniższego programu? Z góry dziekuję.

Temat dotyczy: vod.tvp.pl i ninateka.pl
Ty prosisz o film z serwisu TVN który może nie być już tak pobłażliwy jak TVP