Pobieranie video z: vod.tvp.pl i ninateka.pl

czy znacie skuteczną metodę na pobieranie video z portali:

ninateka.pl?
np:
Wyszedł z domu (1994), Oglądaj na VOD TVP
Świadkowie albo nasza mała stabilizacja | Adam Hanuszkiewicz - Ninateka

Niestety ale TVP ostatnio utrudniła ściąganie filmów ze swojego serwisu i ze znanych mi programów działa tylko płatny:

Może zna ktoś jeszcze jakiś inny?

U mnie IDM (Internet Download Menager) pobiera. Niestety płatny. Normalnie w tym panelu takim na górze. Klikasz to i wybierasz jakość. Zapisuje w *.mp4.

Komu to przeszkadzało?

który z tych dwóch linków które podałem pobiera IDM?

IDM wyświetla taki widget jakby obok playera lub nad playerem. Klikasz w to i wybierasz jakość. Ten widget jest opisany „Pobierz ten plik video”.

chciałeś odpowiedzieć: OBA. Jak domyslam sie.

Tak, oba.

Kochani jak obecnie pobrać serial z vod pl?Próbuję na różne sposoby niestety bez rezultatu :frowning: to ten serial dla mamy Dzikie pszczoły: odc. 377 - serial telewizyjny, Oglądaj na VOD TVP proszę o pomoc…

Skoro masz cały serial online, to czemu mamie nie możesz go włączyć w przeglądarce?

Tak to prawda w ten sposób mogę jednak są jeszcze ciocie i nie mają internetu a mój jest mobilny i ma limit.Miałam skrypt niestety od jakiegoś miesiąca nie działa po zmianie na stronie tvp.Dlatego szukam sposobu jak zgrać dla rodziny

Musisz mieć Firefoksa i wtyczkę o nazwie Live Cat

Wtyczka ta potrafi odczytać prawdziwy adres serwera dającego stream video

Wybierasz format (mp4, mkv itd…), klikasz na zielony przycisk (strzałkę w dół) wybierając rozdzielczość a następnie w wybrane parametry tu: 1080P25 i ściągasz film.
Sprawdziłem 5 min temu i ściąga cały film.

P.S. Link można wkleić (cały - widać tylko kawałek) do dowolnego downloadera i też ściągnie.

3 polubienia

Najprostszy, ale też najbardziej czasochłonny sposób to program OBS do nagrywania pulpitu - po prostu włączasz film, w programie włączasz nagrywanie i nagrywa się bez problemu. Tylko oczywiście trzeba poczekać aż cały film przeleci od początku do końca, żeby się nagrało. Sprawdzałem i działa.

1 polubienie

Przy wtyczkach Live Cat i HLS faktycznie pobiera plik ale jest uszkodzony i nic nie widać. Przy nagrywaniu z OBS obraz jest czarny i również nic nie widać. :face_with_peeking_eye:

Ta wtyczka Live Cat jest też na Chrome i pobiera prawidłowo.
Sprawdzałem teraz jakiś odcinek M jak miłość i wszystko OK.
Przechwytywanie898

2 polubienia

Jeśli nawet przy zgrywaniu bezpośrednio ekranu przez OBS ekran jest czarny to znaczy, że stream video jest dodatkowo zaszyfrowany. Odszyfrowanie odbywa się bezpośrednio w przeglądarce. Sorry ale takie coś to tylko piraci a oni raczej nie zdradzają swoich tajemnic bo dla nich to biznes.

Piraci chyba z Karaibów :laughing: sprawa się ma tak, że OBS widzi poprawnie film odpalony przez firefox-a a na innych jest czarny obraz.

Płatne TVP VOD strefa ABO nie ma pobierania?? To dziwne, jeśli nie, bo takie uslugi, jak Netflix i inne zapewne mają. Jeśli jest opcja pobierania w płatnej wersji, to ja bym nie kombinował tylko jednak kupił, jeśli potrzebujesz.

Jeżeli chodzi o ninateka.pl to używany jest tam DRM Widevine i nawet po pobraniu obraz i audio będzie nieczytelne, bo jest zaszyfrowane.
Klucz można wydobyć pewnym narzędziem i rozszyfrować przy pomocy ffmpeg, ale to za dużo opisywania, raczej materiał na bloga :stuck_out_tongue:

TVP VOD stosuje zwykłe MPD (media presentation description) / MPEG-DASH.

Do pobrania wystarczy przeglądarka i np. yt-dlp (Releases · yt-dlp/yt-dlp · GitHub)

Wciska się CTRL+SHIFT+I (Firefox), odświeża widok strony i odpala wideo.

Szukamy pliku „video.mpd” (można użyć filtra, aby przefiltrować listę), klikamy PPM i dajemy Kopiuj wartość > Kopiuj adres URL

Trzeba jeszcze pobrać ffmpeg-git-essentials.7z (Builds - CODEX FFMPEG @ gyan.dev), aby mógł połączyć segmenty w całość i do tego audio.

Rozpakujemy 7-zipem ffmpeg-git-essentials.7z, przechodzimy do katalogu bin i kopiujemy pliki:
ffmpeg.exe
ffplay.exe
ffprobe.exe
do katalogu z yt-dlp

Teraz wystarczy otworzyć cmd.exe w katalogu z yt-dlp (przejść do katalogu i w pasek adresowy wpisać cmd.exe)

Wyświetlamy sobie listę dostępnych rozdzielczości i ścieżek dźwiękowych:
yt-dlp -F SKOPIOWANY_LINK_DO_VIDEO.MPD

Potem powtarzamy polecenie, ale z zamiast -F dajemy -f, spacja i identyfikator_video+identyfikator_audio. (zaznaczone w żółtej i niebieskiej ramce)
Trzeba poczekać na pobranie i połączenie segmentów. Po tym powinien być plik MKV z nazwą materiału wideo.

W wersji yt-dlp pod Linuxem jest wygodniej, bo jest rozszerzenie do yt-dlp i nie trzeba przeklepywać ręcznie, poza tym dla co sprytniejszych można sobie dodać działanie schowka i wtedy mamy full automat. :stuck_out_tongue:

1 polubienie

Ja noe woem, ale u mnie IDM pobiera i jest wszystko czytelne.