Cześć mam pytanie skąd mogę pobrać Wine pod Ubuntu 10.04 najlepiej jagby to było w formacie deb.
Bo nie wiem czemu ale w systemie nie mam.
Cześć mam pytanie skąd mogę pobrać Wine pod Ubuntu 10.04 najlepiej jagby to było w formacie deb.
Bo nie wiem czemu ale w systemie nie mam.
z repozytorium? Nie wiem czy w 10.04 jest centrum oprogramowania (tam instalujesz oprogramowanie), jeśli nie, to zainstalujesz to poprzez synaptica, odpalasz go, wyszukujesz i instalujesz.
TIMTOWDI:
sudo apt-get install wine
System → Administracja → Menedżer pakietów Synaptic, znaleźc wine na liście
Programy → Centrum oprogramowania Ubuntu lub Dodaj/Usuń…, znaleźć wine na liście
wine znajduje się w standardowych repozytoriach universe, upewnij się, że masz je włączone. Ewentualnie istnieje osobne repozytorium z wine dla Ubuntu.
Ale wine jest mi potrzebny ,aby zainstalować sterowniki od neta.
Więc chcę w Windowsie pobrać i zainstalować w Ubuntu.
Wine wprawdzie służy do uruchamiania oprogramowania pisanego dla Windows, ale z całą pewnością nie służy do obsługi sprzętu poprzez sterowniki pisane dla Windows: http://wiki.winehq.org/FAQ#head-8021e00 … 621b9d9366
Jeśli masz problemy z połączeniem się do Internetu pod Linuksem, poszukaj informacji jak to zrobić. Instalacja sterowników pod wine nic nie da.
Potrzebujesz ndiswrapper, a nie Wine. Ndiswrapper może wymagać Wine w zależnościach(nigdy nie sprawdzałem, jakie ma).
– Dodane 27.12.2010 (Pn) 21:58 –
Na marginesie: Jaka karta sieciowa?
– Dodane 27.12.2010 (Pn) 22:00 –
Na wszelki wypadek dopiszę, bo niekiedy ludzie zapominają o takiej opcji. Jeżeli masz kartę ethernet(przewodową) w komputerze, to możesz podłączyć Ubuntu do internetu kablem(jeżeli masz taką możliwość), by pobrać potrzebne rzeczy, np. sterowniki.
REALTEK RTL8185 Wireless LAN Driver and Utility
http://hardware4linux.info/component/17400/
Sprawdź czy masz załadowany sterownik rtl8180 :
sudo lsmod | grep rtl8180
(Wklej wynik).
Wynik to:
Usage:lsmod
sudo su
Teraz podajesz swoje hasło. Gdy wszystko będzie ok, to :
lsmod | greo rtl8180
Nie mam pojęcia, co mogło pójść nie tak.
Command 'lsmod' from package 'module-init-tools' (main)
Ismod command not found
I to jest wynik.
Normalnie trafić mnie chcę. :oops:
Nie "I"smod, tylko "L"smod (el)
Dziwne jest, że najpierw otrzymujesz usage, a gdy już jesteś na root-cie, to system informuje Cię, jak lsmod zainstalować. Nie usunąłeś go przypadkiem?