Pobór Watt przez zasialcz

Witam. Czy jest jakiś sposób (programowy), dzięki któremu mogę sprawdzić ile w danym momencie Watt zużywa mój zasilacz w kompie - bądź stan obciążenia zasilacza? Podejrzewam, że coś jest nie tak z moim zasilaczem i chcialbym sprawdzić przy jakich wartościach “pada”.

Nie da się, tylko watomierz przychodzi mi do głowy.

Nie da się tego sprawdzić programowo, w grę wchodzi tylko pomiar miernikiem albo “sztuczne” wyliczenie którymś z kalkulatorów mocy…

No dobra. To pytanie z nieco innej beczki. Czym najlepiej (nie wliczając wymagającej gry) zająć zasilacz. Chcę sprawdzić czy mój zasilacz wytrzymuje duże obciążenia, gdyż mam problemy z wyłączaniem się kompa w grach. Dlatego chcę wyeliminować tego “testu” obciążenia graficzne, żeby sprawdzić czy to wina karty czy zasilacza.

karta graficzna nie wyłącza kompa, może co najwyżej przestać wyświetlać obraz.

Dziwne. Mam zasilacz 600W, przy Radku 4890, procesorze Intela E8400 i pamięci taktowanej 1333Mhz chyba powinien wyrabiać?

Zależy jakiej firmy - jak jakiś szajs to na pewno nie jest to prawdziwe 600W, jak porządnej firmy - no to nie powinien się wyłączać, chyba że jakaś wadliwa sztuka albo się popsuł :stuck_out_tongue:

Firma? Coś na “L”…nazwa podobna do Logitech, ale nie pamiętam dokładnie.

Zapewne LOGIC. Jeśli tak, możliwe, że masz przyczynę.

Tak, to chyba ta firma.

Pożycz od kogoś coś normalnego, strzelam że to to, ale głowy oczywiście nie mogę sobie dać uciąć :smiley:

Chwila, a co jest nienormalnego w tym zasilaczu co mam? Właśnie sprawdziłem - tak, to Logic!

Z zasilaczem niewiele to ma wspólnego, raczej wyrób zasilaczopodobny podobnie jak z lipnymi “serami” i “czekoladami”.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Zasilacz (chociaż to raczej wyrób zasilaczopodobny) z czarnej listy.

Podobny temat (rozwiązanie w drugim poście od końca):

http://www.forum.tweaks.pl/Komputer-wyl … 45510.html

To co polecacie w takiej sytuacji? I o jakiej mocy pod tak sprzęt? Niedawno widziałem w sklepie Corsair - czy to dobry zasilacz?

Podaj pełną konfigurację komputera…

Jaki model, wiadomo że są lepsze i gorsze, ale ogólnie Corsair padak nie robi, więc myślę, że powinno być OK.

Wspominałem o tym kilka postów wcześniej:

• proc.: Intel Core 2 Duo E8400 3 GHz

• graf.: Radeon HD4890 1 GB 3900 MHz

• pamięć: 4GB 1333 MHz

• dysk: Seagate 1TB 7200 obr/min

• płyta gł.: Gigabyte GA-P41T-D3

@ UP

Dość mocny sprzęt i zasilacz marki Logic? Z założenia to nie mogło zbyt dobrze i zbyt długo poprawnie działać bo to słabiutkie zasilacze…

No ale 600W.