Pobranie starszej wersji systemu

Witam,

Chciałbym pobrać wcześniejszą wersje systemu Windows 10, anizeli v1803.
Czy jest taka mozliwosc za pomocą Media Creation Tool? Nie wydaje mi się - czy w takim razie, jeśli klucz jest zapisany w UEFI, mogę pobrać wersję 17… z bazy danych obrazów, i zainstalować?
Domyślam się takze, ze aby uniemozliwic aktualizacje do 1803, trzeba będzie wyłączyć Windows Update - tutaj pytanie, czy mozna zrobic wyjatek, aby pobieral mniejsze aktualizacje, ale nie całe nowe wydanie systemu?

Mam podejrzenie, ze na wersji 1803 nie wszystko działa jak powinno jeśli chodzi o gry. Oczywiście zanim wyłączę Windows Update, chcialbym sprawdzić na 1703 czy to napewno ta wersja (1803) powoduje problem, jeśli nie to umozliwę aktualizacje przez Windows Update, a jeśli tak, cóż, zobaczymy.

Media Creation Tool poinformuje o nowszej wersji i nie pobierze starszej jak masz jakiś zarchiwizowany (a przynajmniej takie coś jest w tym co pozwalał pobrać wersje 1709).

Na taką okoliczność trzeba by się posiłkować:

Klucz Windows nie będzie tego blokował.

Nie doradzę jak zostać na starszej wersji przez jej okres około 18 miesięcy wsparcia.

2 polubienia

Starsza wersja, dziurawa wersja, ale niektórzy lubią.

Dziurawy to ty jesteś. Nowa kompilacja to kaplica. Sam dzisiaj instalowałem 1709 która w porównaniu do 1803 śmiga jak przecinak. A 1803 to totalna porażka. I nie mam zamiaru już nstalować żadnej innej wersji 10tki.

A jak na niej pozostać ?? Usługi-Windows Update-Wyłącz. I po problemie.

POszukaj na win7club Windows 10 1709 (x86-x64) 2018 winclub PL z zaaplikowanymi łatkami do 25 kwietnia. Wystarczająco. Nic więcej poza sterami nie potrzeba. Aktywujesz normalnym kluczem - tylko podczas instalacji odepnij net , a jak się uruchomi pierwszy raz pierwsze co zrób to wyłącz całkiem WU i później już normalnie z netem co by podczas isnstalacji Windows Update nie zasysał znowu swojego gówna.

Mi 1803 śmiga dużo lepiej niż poprzednia. A dziurawy nie jestem tylko jak okaże się, że w 1803 poprawią błędy z różnymi atakami przez internet, a Tobie w starszej wersji nie i coś złapiesz to nie pisz na forum bo sam sobie winny będziesz.

Darujcie sobie te przepychanki. Win 10 ma to do siebie że na każdym sprzęcie działa inaczej więc te przepychanki są gorsze niż bójki w piaskownicy…

2 polubienia

Wiesz… problem jest taki ze jak w dupie cały czas miałem telemetrię w win 10 ta po zainstalowaniu 1803 na światłowodzie 300mb pingi leca o 100%… zużycie łącza wzrasta a po odpaleniu / ograniczeniu system… ogranicza mi możliwości “ustawień”. a co do łapania… mogę złapać co najwyżej grypę jak z jajami pobiegam na mrozie. Bo samo od siebie nic się nie złapie - trzeba mieć mózg. I nowa kompilacja do tego wcale potrzebna nie jest. A jakoś nie widzę co by ktoś coś złapał od tak sobie… pchając się w sieci gdzie popadnie. Tyle tylko że żyjemy w świecie w którym linuxem mogą się bawić ci którzy potrzebują kompa do szpanu na forach, albo przeglądania stron w sieci ( tak pół żartem nie obrażając programistów etc i ludzi którzy bazują w “pracy na linuxach”). A ślepa gonitwa za ciągle nową kompilacją może tym bardziej narobić problememów.

Otwórz szafę i mów do rzeczy: Jaki masz problem?

Dajesz sobie uciąć całą dłoń, że to wina systemu, a nie jakiegoś softu, który wgrywasz, antywirusa innego niż defender, czy to, że ktoś zasysa coś na twoim łączu w tym czasie?

Daję sobie nawet jaja obciąć :slight_smile: Zresztą przy odrobinie wysiłku i poświęconego czasu znajdziesz w sieci masę podobnych informacji. Ja to sprawdzałem na “własnej skórze” - i nie wyjdę nigdy powyżej 1709 chyba że w końcu MS zacznie wydawać update’y tak jak powinien - czyli działające jak powinny i nie “pchające” na silę czegoś czego sie nie chce.

A co do defendera - tylko desperaci z niego korzystają… Tym bardziej że w 1803 nawet mając inny antywir - defedera i tak nie wyłączysz , chyba ze skryptami ;] bo pomimo “innego” działa on “obok” jak gdyby nigdy nic, i dodatkowo pieprząc “cały system” - w sensie mając gdzieś czy tego chcesz czy nie :slight_smile: I też chyba nawet tutaj na portalu była o tym wzmianka w jakimś temacie.

Zresztą - nie wiem czemu o to pytasz. Skoro już tu napisałem że na 1709 kompletnie żadnych problemów nie mam porównując do 1803 ;p

A co do aktaków - mimo łatek na Spectre i middle… i tak co chwila pojawiają się nowe zagrożenia. I nawet łatki z Wu czy aktualizacje nie dadzą ci nigdy żadnej gwaranci. Ba , żaden antywirus nie da ci żadnej gwarancji :slight_smile:

1 polubienie