Wyjeżdżam na tydzień “za chlebem” za granicę. Zastanawiam się czy będzie możliwe się do mnie dodzwonienie. Pytam ponieważ raz na tydzień jestem zapraszana na rozmowy kwalifikacyjne i nie wiem czy będąc za granicą kontakt ze mną jest wówczas możliwy. Z tego co się tylko orientuje ja chcąc dzwonić do polski muszę przed nr telefonu wpisać +48. A co jeśli ktoś do mnie dzwoni?
A telefon masz na kartę ? czy abonament ?
Jeśli abonament to musisz mieć włączony roaming. No i częściowo ponosisz koszt połączenia.
Telefon na kartę.
To dzwoni tak samo jak w PL, nie ma z tym problemu, tylko dowiedz się u operatora jak włączyć roaming, albo robi się to przez BOK albo z poziomu menu telefonu, czasem można uruchomić to tele-kodem serwisowym
Bez +48 też powinno działać. Ale jak będziesz mieć problemy, to dopisuj to +48.
Musisz mieć aktywny roaming, no i płacisz również za połączenia/SMS-y przychodzące.
Płaci za normalne SMS-y przychodzące? Nigdy w życiu!
Pokaż taką pozycję w cenniku. Chyba, że to będzie jakieś “egzotyczne” państwo z totalnie nieuregulowanymi zasadami
Wiesz co to by oznaczało? Mógłbyś każdego kogo nie lubisz naciągnąć na olbrzymie koszty.
Cedar ,
oczywiście, że płacisz (częściowo) za połączanie przychodzące jak i za sms-y , które dostajesz.
Nie chcesz płacić ? to nie włączaj roamingu.
Poza tym, od połowy zeszłego roku dla telefonów abonamentowych ustalony jest limit kosztowy w roamingu. Zdaje się, że jest to 200 zł.
Jeżeli potrzebujesz więcej musisz zgłosić do operatora. Taki limit został nałożony przez UE.
Nie pisz bzdur! Nie płacisz z SMSy przychodzące!
Jeśli uważasz inaczej proszę o link do cennika, w którym podana jest opłata za przychodzące normalne wiadomości tekstowe otrzymywane w roamingu.
Za przychodzące sms’y nie jest pobierana opłata. Korzystam z roamingu od lat.
Wychodzi na to że z mojego, poniekąd wprowadzającego w błąd wpisu, wyszła mała kłótnia…
Według tego odbieranie SMS-ów za granicą może być płatne, choć zwykle nie jest, a wszystko najlepiej sprawdzić w cenniku swojego operatora.
Z tego, co doczytałem, dawniej otrzymywanie SMS-ów w roamingu było płatne (można było to ew. zablokować). Zajrzałem do cennika T-Mobile - za odebranie SMS-a nie ma w tej chwili opłaty w żadnej ze stref. Jak jest w Orange, nie sprawdzę, bo strona jest w trakcie konserwacji.
Cedar ,
Ja niestety płacę za smsy w romaingu. Grosze, ale jednak.
Z tym , że mam taryfę indywidualną, dla firm. Nie jest to typowa taryfa.
A widzę, że płacę bo co miesiąc opracowuję biling z polkomtela.
Za smsy przychodzące się nie płaci. Jeśli np. z anglieskiego numeru chcesz zadzwonić na polski to ja używam 0048 555 999 555(przykładowo) ale +48 działa tak samo tylko czasem łatwiej wpisać 2 zera. Jeśli natomiast ktoś dzwoni do Ciebie to nic nie musi wpisywać przed. Opłaty wynoszą(orange) mniej więcej 75% od osoby dzwoniącej i 25% od osoby odbierającej jak dobrze pamiętam. Pozdrawiam
Osoba dzwoniąca płaci normalnie, natomiast ty dopłacasz według cennika swojego operatora.
0048 bądź +48 jest potrzebne jeśli dzwonisz z zagranicznego numeru, natomiast z krajowego w roamingu - dzwoniłem bez +48 i działało.