Pobyt za granicą a możliwość dodzwonienia się do mnie

Wyjeżdżam na tydzień “za chlebem” za granicę. Zastanawiam się czy będzie możliwe się do mnie dodzwonienie. Pytam ponieważ raz na tydzień jestem zapraszana na rozmowy kwalifikacyjne i nie wiem czy będąc za granicą kontakt ze mną jest wówczas możliwy. Z tego co się tylko orientuje ja chcąc dzwonić do polski muszę przed nr telefonu wpisać +48. A co jeśli ktoś do mnie dzwoni?

A telefon masz na kartę ? czy abonament ?

Jeśli abonament to musisz mieć włączony roaming. No i częściowo ponosisz koszt połączenia.

Telefon na kartę.

To dzwoni tak samo jak w PL, nie ma z tym problemu, tylko dowiedz się u operatora jak włączyć roaming, albo robi się to przez BOK albo z poziomu menu telefonu, czasem można uruchomić to tele-kodem serwisowym :slight_smile:

Bez +48 też powinno działać. Ale jak będziesz mieć problemy, to dopisuj to +48.

Musisz mieć aktywny roaming, no i płacisz również za połączenia/SMS-y przychodzące.

Płaci za normalne SMS-y przychodzące? Nigdy w życiu!

Pokaż taką pozycję w cenniku. Chyba, że to będzie jakieś “egzotyczne” państwo z totalnie nieuregulowanymi zasadami

Wiesz co to by oznaczało? Mógłbyś każdego kogo nie lubisz naciągnąć na olbrzymie koszty.

Cedar ,

oczywiście, że płacisz (częściowo) za połączanie przychodzące jak i za sms-y , które dostajesz.

Nie chcesz płacić ? to nie włączaj roamingu.

Poza tym, od połowy zeszłego roku dla telefonów abonamentowych ustalony jest limit kosztowy w roamingu. Zdaje się, że jest to 200 zł.

Jeżeli potrzebujesz więcej musisz zgłosić do operatora. Taki limit został nałożony przez UE.

Nie pisz bzdur! Nie płacisz z SMSy przychodzące!

Jeśli uważasz inaczej proszę o link do cennika, w którym podana jest opłata za przychodzące normalne wiadomości tekstowe otrzymywane w roamingu.

Za przychodzące sms’y nie jest pobierana opłata. Korzystam z roamingu od lat.

Wychodzi na to że z mojego, poniekąd wprowadzającego w błąd wpisu, wyszła mała kłótnia…

Według tego odbieranie SMS-ów za granicą może być płatne, choć zwykle nie jest, a wszystko najlepiej sprawdzić w cenniku swojego operatora.

Z tego, co doczytałem, dawniej otrzymywanie SMS-ów w roamingu było płatne (można było to ew. zablokować). Zajrzałem do cennika T-Mobile - za odebranie SMS-a nie ma w tej chwili opłaty w żadnej ze stref. Jak jest w Orange, nie sprawdzę, bo strona jest w trakcie konserwacji.

Cedar ,

Ja niestety płacę za smsy w romaingu. Grosze, ale jednak.

Z tym , że mam taryfę indywidualną, dla firm. Nie jest to typowa taryfa.

A widzę, że płacę bo co miesiąc opracowuję biling z polkomtela.

Za smsy przychodzące się nie płaci. Jeśli np. z anglieskiego numeru chcesz zadzwonić na polski to ja używam 0048 555 999 555(przykładowo) ale +48 działa tak samo tylko czasem łatwiej wpisać 2 zera. Jeśli natomiast ktoś dzwoni do Ciebie to nic nie musi wpisywać przed. Opłaty wynoszą(orange) mniej więcej 75% od osoby dzwoniącej i 25% od osoby odbierającej jak dobrze pamiętam. Pozdrawiam

Osoba dzwoniąca płaci normalnie, natomiast ty dopłacasz według cennika swojego operatora.

0048 bądź +48 jest potrzebne jeśli dzwonisz z zagranicznego numeru, natomiast z krajowego w roamingu - dzwoniłem bez +48 i działało.