c++ raczej będzie jeszcze długo używany, nadal to najczęściej używany język programowania.
ale nie ma co, procentowo spada ( a raczej inne jezyki szybciej rosną ).
microsoft się ostatnio miota : zapowiadali wielki powrót C++, jednak nadal wspierają C# i visual basica a ponad to teraz zapowiadają programowanie “aplikacji” jak win8 w JavaScripcie.
Myślę że dla kazdego znajdzie się odpowiednia nisza. Są niektóre rzeczy, które sobie się tylko w C/C++ bo inaczej się nie da, bądź tak jest wydajniej.
zresztą znając jeden jezyk łatwiej się uczyć innych
Moim zdaniem bardziej opierałbym się na książkach. Jednak nie trzeba się z tym zgadzać. Plus być może po zapoznaniu się z językiem spróbować można w takim portalu, jak http://www.spoj.pl/ to na pewno wyszłoby na dobre. “Moda” na dany język programowania może z czasem przeminąć, jednak wątpię w to, że w przypadku C++ miałoby to szybko nadejść, jeżeli miałoby się takie coś stać to musiałby nastąpić, jakiś “bum” w stosunku do języków programowania
Podobnych tematów na różnych forach jest mnóstwo. Jak chcesz zostać prawdziwym programistą naucz się wyszukiwać informację.
Rozpoczynając taki temat (wybór książki, czy warto się uczyć C++), czy chcesz czy nie rozpoczynasz flame war.
Jako książkę polecam Thinking in C++ (Bruce Eckel). Osobiście nie podoba mi się Symfonia. Mam wrażenie, że pomija kilka istotnych szczegółów i ogólnie jest pisana jak dla dzieci
Jestem programistą C++ więc powiem, że warto się uczyć tego języka. Może nie na desktopach, ale w embedded ten język ma ogromną przyszłość. Na desktopach faktycznie króluje C# i Java (widać to chociażby po ilości ofert pracy), tylko że zwykle optymalizacja oprogramowania pisanego w tych językach polega na dokładaniu RAMu. Nigdy aplikacja napisana w Java / C# nie będzie tak wydajna jak aplikacja w C++. Poza tym C++ ma to do siebie, że eliminuje kiepskich programistów.
Może lepiej nie wypowiadaj się w kwestiach, o których nie masz pojęcia, bo znowu się ośmieszasz. Zarówno jeśli chodzi o to, gdzie króluje C# czy Java, jak i w kwestii optymalizacji.
Na szczęście zazwyczaj można poświęcić 10% wydajności na rzecz 90% szybszej implementacji.
To za mało, powinno jeszcze odsiać zadufanych w sobie ignorantów. ;]
Będzie potrzebny w pewnych zastosowaniach, w pewnych został wyparty przez inne, w pewnych być może zostanie. Praca dla dobrych programistów tego języka będzie jeszcze długo.
Ale ważne jest, żeby ogólnie umieć programować, i zawsze być przygotowanym na naukę nowego języka.
Jest to język podstawowy dla C#,Javy,to on wprowadza obiektowość,która jest podstawą w Javie i C#,na jego bazie powstała Java i inne języki obiektowe,jest potrzebny w zastosowaniach,gdzie chodzi o komunikację ze sprzętem,sterowniki są pisane w C,C++ i asemblerze jeśli trzeba,tu nie wciśniesz Javy,w dystrybucji z Linuxa kodami żródłowymi zobaczysz,że wszystko jest pisane w C,C++,języki takie jak Java działają jak interpretery kodu,program wykonuje się na maszynie wirtualnej i musi być non stop tłumaczony na rozkazy procesora - spowolnienie przez konieczność tłumaczenia kodu,w C,C++ jest pełna kompilacja
1.Wiem,że jest jeszcze Object Pascal,ale C i C++ są chyba najpopularniejsze,wiem że w C++ objektowość kuleje,ale na bazie tego można nauczyć się o co chodzi,na Politechnice programowanie obiektowe zaczynałem w C++,trzeba było pisać proste klasy i programy z amfibiami,samochodami,itp.
Co do Linuxa,sterowniki są pisane w C,programy z GUI mogą być w C++,do C stara się przemycić programowanie obiektowe biblioteka GTK,gdzie reakcje na zdarzenia powiązuje się z przyciskami za pomocą funkcji sygnałów