Początki programowania

Witam!

Obecnie mam 12lat i chce już powoli próbować coś robić. W artykułach przeczytałem żeby zaczynać najlepiej wcześnie wiec chce spróbować. I nie wiem od czego zacząć.

Proszę o pomoc!

Przykładowy temat: viewtopic.php?f=23&t=282910

Więcej znajdziesz w szukajce

Witam

ja proponuje zacząć przygodę z programowaniem od Turbo Pascal. Zapewne wiele osób uważa że nie warto uczyć się “przestarzałego” języka ale ja uważam że zaczynając od tego właśnie języka najlepiej zacząć przygodę z programowaniem. Zaletą jest prostota pisania programów a dla zawziętych nawet bardziej skomplikowane programy można napisać w tym języku (kod może i jest dłuższy ale efekt końcowy liczy się najbardziej:) ) Dodatkowym plusem jest spora ilość kursów w sieci.

Zacznij od Pascala. Jak juz załapiesz o co chodzi i czym się to je to zabierz się za C++.

(Prawie) Wszyscy mówią: zacznij od Pascala. Ja powiem: zacznij od Pascala, chyba że już teraz uważasz, że będziesz miał na pewno żyłkę do programowania i jesteś bardziej inteligentny od przeciętnego człowieka, to zacznij od C++. Albo pójdź na początku w nieco inną niż większość stronę i zacznij od Pythona.

Ja zacząłem od C++ a jakoś nie czuję różnicy bycia inteligentniejszym od innych …

No jeszcze był drugi warunek - trzeba mieć “to coś”. :wink: Mam akurat okazję obserwować kilku ludzi, którzy nie mają pojęcia o programowaniu i nagle muszą się go nauczyć. Kiedy widzę, jak prostych struktur w Pascalu nie są w stanie zrozumieć (no dobra, są w stanie, ale to bardzo czasochłonne), tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu, że dobrze, że w szkole nie uczą C/C++. Pascal jest prostszy do zrozumienia, dajmy przykład:

a := 5; b := 5;

Inc(a);

a := a + b;

Inc(b);

to samo w C:

a = b = 5;

++a += b++;

To nie jest tak,że jak jesteś inteligentniejszy od innych to zacznij od razu pisać w C++.Pascal służy teraz głównie do nauki algorytmicznego myślenia.

beevvy , ale po co naciągasz rzeczywistość? Wszystko można napisać na wiele sposobów, podany przez Ciebie przykład też można napisać w C wykorzystując 5 instrukcji, w sposób bardziej zrozumiały dla początkującego.

To, co dla kogo jest prostsze do zrozumienia, jest sprawą bardzo indywidualną i w znacznej mierze zależy od przyzwyczajenia. Można zacząć przyzwyczajać się do C, i wtedy ono będzie prostsze.

Co do rzekomej trudności C… wymaga ono chyba większej znajomości działania komputerów w ogóle, bo tu prawie od początku trzeba wiedzieć, czym jest wskaźnik i co to jest pamięć. Pascala można chyba całego poznać i o tym nie wiedzieć - perwersja. Pascal pilnuje też bardziej typów, C nie, ale za to dzięki temu daje większą elastyczność. To nie tyle jest trudność, C po prostu wymaga większej uwagi i spostrzegawczości oraz ostrożniejszego pisania kodu. Bez tych cech raczej ciężko być programistą.

Zresztą, czy tu chodzi o to, żeby było łatwo, czy o to, żeby coś umieć?

No, faktycznie trochę przekręciłem… Ale kończy dyskusję, bo chyba dublujemy temat. :wink:

Zależy: jeśli chcesz być “pr0” zacznij od C++( odradzam tą opcje)

Jeśli chcesz zacząć tak jak wszyscy no to Pascal jest dla Ciebie

Jeśli pascal cię przerasta pozostaje Visual Basic 6

Powodzenia-Pawel