Witam niedługo kończę technikum teleinformatyczne. W szkole wg. nie uczyliśmy się programowania. Prawdopodobnie wybiorę się na studnia w kierunku Informatyka :Systemy i sieci komputerowe. Chciałbym też zacząć się douczać czegoś samemu, więc jaki język programowania polecacie na początek. Naczytałem się trochę tego niektórzy polecają na początek Pascala inni za to C++ lub C.
Owszem, są to często polecane języki na początek. Skoro już się naczytałeś trochę, to jakiej odpowiedzi/rady oczekujesz? Wiele więcej ponadto co jest napisane gdzie indziej nie da się powiedzieć. Każdy zaproponuje Ci język, który uważa za słuszny (np. ja bym proponował C).
Ogólnie chodzi mi czy któryś z tych języków wymieniłem będzie mi potrzebny na kierunku który wybrałem na studia.
Moim zdaniem C to podstawa, więc jeśli się interesujesz programowaniem, to powinieneś go poznać. Choć powtarza, to tylko i wyłącznie moje zdanie.
A jaką książkę polecacie dla początkujących ?
do C++ polecam “Symfonia C++”
Ja tez bylem w tech.inf, mialem to szczescie ze mialem bardzo dobrego nauczyciela, uwazam go za jednego z lepszych z wszystkich lat szkolnych. Pamietam ze w pierwszej klasie przez cały semestr nie robiliśmy nic poza Laboratorium informatyki ELI
Przerabialiśmy proste i troche bardziej rozbudowane algorytmy
na poczatku oczywiscie podsawowe bloczki tj instrukcje warunkowe, wyboru, pętle for, do-while, while, itp - czyli wszystko to co praktycznie jest w każdym jezyku. A pozniej
sortowanie babelkowe
schemat Hornera
algorytm Fibannaciego
-algorytmy sortowania
-dziel i zwyciezaj
-wyszukiwania
A dopiero nastepnie przeszlismy ja języki i robiliśmy to samo w kolejnośći
PASCAL, Delphi, C++/WinApi, troche VB i C#, Java/Swing
No i dodatkowo miałem jeszcze specjalizacje programowanie (lekcje poza programem) i tam bardziej webowe, HTML/CSS PHP/MySQL.
Mimo tego wszystkiego i tak bym sie nic nie nauczył gdyby nie godziny spedzone nad wlasnym kodem