Początkujący webmaster - publikowanie strony


(system) #1

Cześć Wam wszystkim!!

Mam problem...

Jestem można powiedzieć "początkującym webmasterem"

Potrzebuje pomocy jak już niektórzy się domyślili na temat "publikowania stron w sieci" :wink:

Mam pytanie jak można opublikować strone utworzoną w programie Microsoft Publisher do sieci??? :?: :?:

Dzięki :smiley:


(pysiu) #2

Przedewszystkim należy sobie zalatwić serwer na którym chcemy umieścić strone a potem :

A więc co będzie potrzebne (ps. nie zaczyna się zdania od "a więc":slight_smile: czyli niezbędne minimum:

  1. Klient FTP lub skonfigurowane odpowiednio logowanie SMB

  2. Jakaś strona która chcesz na tym serwerze umieścić:slight_smile:

A teraz pokolei jak umieścić stronke na serwerze żeby działała:

  1. Zaloguj się na serwer poprzez własne konto FTP lub SMB (w obu sprawach czytaj dział konfiguracja).

  2. Utwórz na serwerze teraz (w swoim katalogu domowym oczywiście:) czyli tam gdzie wyładowałeś po połączeniu z serwerem) katalog public_html (jeśli ktoś nie dowidzi to ma być to pisane małymi literami:)

  3. Umieść w tym katalogu (w public_html oczywiście) swoja stronę WWW z tymże twoja strona główna (czyli startowa) ma się nazywać index.html, jeśli będzie cos inaczej to nie dziw się ze ci nie działa

Wszystko pisz małymi literami (index.html oraz public_html musowo), nawet sprawdź czy grafiki na twoja stronę maja np. rozszerzenia pisane małymi literami (powinno być extra.jpg zamiast extra.JPG) oraz pamiętaj żeby wszystkie stonki i postronki żeby miały rozszerzenie html zamiast jakiegoś htm.

kilka linków moze ci sie przydać kiedyś:

http://www.banita.pl/books/kurshtml/index.htm

http://www.banita.pl/books/html/index.htm

http://www.banita.pl/books/kursjs/index.html

http://www.banita.pl/books/kursjs/index.html


(system) #3

DZIĘKI "PYSIU" :smiley:

SPRÓBUJE TAK ZROBIĆ... CHOCIAŻ NIE WIEM CZY MI WYJDZIE... :?


(system) #4

Co do publikowania to z powyższym się zgodze co kolega napisał plus jeszcze.

  1. Używać edytorów HTML które nie generują śmieci -> chyba Microsoft nic takowego nie wypuścił ale są inne np. ezhtml.

  2. Boże jak najmnie flasha i gównianych reklam oraz zbędnych wodotrysków.

  3. Dla bardziej zaawansowanych sprawdzenie poprawności kodu http://validator.w3.org/ naprawde się przydaje.

  4. sprawdzenie wyświetlania strony (nie tylko IE6) kupa luda używa innych przeglądarek niż Microsoftu : Netscape, Mozilla, Opera, Konqueror itp. Warto sprawdzić jak sie strona zachowuje bo czasem jest śmiech nie strona.


(system) #5

PS

Najlepszy prowider : moge polecic home.pl - niestety drogi ale obsługa profesjonalna (kupe razy się o tym przekonałem - podejście do klienta super, wszelkie informacje też można uzyskać)

Tanio to np jest na sisco.pl ale yu już nie ma za bardzo z kim gadać, same strony chodzą nie najgorzej i jest trochę ciekawych rzeczy: np dostep do bazy mysql, skrzynki darmowe jak założy się www.